ΕΙΣ ΤΟΝ ΜΕΤΟΧΙΑΚΟΝ ΙΕΡΟΝ ΝΑΟΝ ΕΩΡΤΑΣΘΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΕΚΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΟΙ ΕΝ ΚΡΗΤΗ

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΔΕΚΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΚΡΗΤΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΜΕΤΟΧΙΑΚΟΝ ΝΑΟΝ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΡΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

  

''Τὴν πολυθαύμαστον Κρήτην τιμήσωμεν, τὴν ἐξανθήσασαν ἄνθη τὰ τίμια, τοὺς μαργαρίτας τοῦ Χριστοῦ, Μαρτύρων τοὺς ἀκρέμονας. Δέκα γὰρ ὑπάρχοντες, ἀριθμῷ οἱ μακάριοι, δύναμιν μυρίοπλον τῶν δαιμόνων κατήσχυναν· διὸ καὶ τοὺς στεφάνους ἐδέξαντο, Μάρτυρες Χριστοῦ οἱ καρτερόψυχοι.''



   Σε πανηγυρικό κλήμα τελέστηκε σήμερα εις τον Μετοχιακόν Ιερόν Ναόν Αγίου Σπυρίδωνος Καρέα η εορτή των Αγίων Δέκα Μαρτύρων των εν Κρήτη. Το πρωί ψάλθηκε ο όρθρος της εορτής και εν συνεχεία τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικείου Μητροπολίτου Σεβ/του Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Κηρύκου, τοποτηρητού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Αττικοβοιωτίας και προέδρου της Πανορθοδόξου Ιεράς Συνόδου, βοηθουμένου υπό του Πανσ/τάτου Ιερομ/χου π, Παντελεήμωνος Βίλιτσιτς και του πολιού Ιεροδιακόνου π. Ιακώβου Βιτάλη.

   Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ/τος ανακοίνωσε στον κόσμο ένα από τα πολλά θαύματα των Αγίων, το οποίο αξιώθηκε να ζήσει η κεκοιμημένη εν Κυρίω ευλαβεστάτη κ. Αικατερίνη, γυναίκα που για χρόνια ολόκληρα είχε αναλάβει το άναμμα των καντηλιών του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Κάτω Ηλιουπόλεως, όπως επίσης και πολλές άλλες δουλειές της Εκκλησίας. 

    Το θαύμα έχει ως εξής:

   ''Κατά την ημέρα της Εορτής των Αγίων πριν μερικά χρόνια, η κ. Αικατερίνη ξεκίνησε αρκετά νωρίς το πρωί, όπως κάθε μέρα συνήθιζε, για να πάει να ανοίξει την Εκκλησία και να ανάψει τα καντήλια. Στο δρόμο μπροστά από το σπίτι της συνάντησε δέκα παλικάρια και πολύ χαρακτηριστικά τα ρώτησε: << Ευλογημένα μου παιδιά για που τραβάτε τόσο πρωί;>>. Εκείνα της απάντησαν: <<Είμαστε από την Κρήτη και πηγαίνουμε να βοηθήσουμε τον π. Θωμά στη Θεία Λειτουργία>>. Στο άκουσμα αυτών των λόγων η κ. Αικατερίνη ξαφνιάστηκε. Αφού λοιπόν η ευλαβέστατη γυναίκα έφτασε στην Εκκλησία, μπήκε από την πλαϊνή πόρτα ώστε να ανοίξει την Κεντρική Είσοδο του Ναού για να εισέλθουν μέσα οι νέοι. Όταν όμως άνοιξε την είσοδο, παρατήρησε πως οι νέοι δεν βρίσκονταν μπροστά σ' αυτήν, αλλά ούτε κάπου εκεί τριγύρω. Γυρίζοντας στο Ναό η κ. Αικατερίνη, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αλλάξει την εικόνα στο προσκυνητάρι και να τοποθετήσει πλέον την καινούρια. Τα μάτια της κατευθείαν πήγαν κατευθείαν στα γράμματα της Εικόνας των Αγίων. Όταν διάβασε πως επρόκειτο περί των Αγίων Δέκα Μαρτύρων των εν Κρήτη, τότε ο λογισμός της γύρισε στα λόγια εκείνα που οι Άγιοι της είχαν πει έξω από το σπίτι της: <<Είμαστε από την Κρήτη και πηγαίνουμε να βοηθήσουμε τον π. Θωμά στη Θεία Λειτουργία.>>.

   Προς δόξαν λοιπόν των Αγίων, ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος καθιέρωσε όπως από σήμερα και εις το εφεξής μάλλον οι Άγιοι Δέκα Μάρτυρες τιμούνται  πανηγυρικά, καθ' εκάστην ημέραν της εορτής των, εις τον Μετοχιακόν Ιερόν Ναόν.

   ΤΑΙΣ ΑΥΤΩΝ ΑΓΙΑΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ Ο ΘΕΟΣ, ΕΛΕΗΣΟΝ ΚΑΙ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ. ΑΜΗΝ!!!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ