ΜΗΝΥΜΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ 2011



ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣ, ΗΤΟΙ  ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ  ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΙΝΟΤΟΜΗΤΟΥ ΓΝΗΣΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ἔκδοσις τῆς νεοιδρυθείσης «ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ»  τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μεσογαίας καί Λαυρεωτικῆς τῆς ἀκαινοτομήτου γνησίας Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ ὁποία ἑδρεύει εἰς τό «Ἱερόν Ἡσυχαστήριον Ιεραποστολικόν Κέντρον Παναγίας  Παραμυθίας καί  Ἅγιοι Πάντες» (‘Ανδρέου Συγγροῦ 55-59, Περιοχή Πλάτωνος ‘Αχαρνῶν). Τηλέφωνα: Μητροπόλεως: 210.6020176 καί 6977290326
 
ΤΕΥΧΟΣ 520            ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011  (ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ)

ΣΥΝΤΟΜΟΝ ΕΟΡΤΙΟΝ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΗΡΥΚΟΥ ΤΗΣ ΓΝΗΣΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΙΝΝ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟΝ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ ΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ (ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2011)

«Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω»

Η ποιητικώτατη προφητική αυτή φράση των ψαλμών έχει ένα ασυνήθιστο πνευματικό βάθος. Για την κατανόηση της θα χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό τον μεγάλο Πατέρα και Διδάσκαλο της εκκλησίας Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και αυτό θα ειναι το σημερινό σύντομο εόρτιο μήνυμά μας.
Λέγει ο ιερός Χρυσόστομος, ότι ο ποταμός Ιορδάνης γνωστός στην Αγία Γραφή για πολλά θαύματα και από την βάπτιση του Χριστού πηγάζει από δύο πηγές. Η μια πηγή λέγεται Ιορ και η άλλη Δαν. Τα δύο αυτά μικρά ποτάμια ενώνονται σε κάποιο σημείο και σχηματίζουν τον ποταμό Ιορδάνη που διασχίζει την ομώνυμη κοιλάδα και χύνεται στην Νεκρά Θάλασσα. Η αλληγορία είναι βαθειά και θεολογική κατά τον άγιο πατέρα.
Ο ποταμός Ιορδάνης είναι ο τύπος του ανθρωπίνου γένους. Οι δύο πηγές συμβολίζουν τους δύο προπάτορες τον Αδάμ και την Εύα από τους οποίους (ανέβλυσε) προήλθε το ανθρώπινο γένος. Και το γένος αυτό προς τα που πήγαινε; Στην νέκρωση και στον θάνατο όπως ο Ιορδάνης πήγαινε και πηγαίνει προς την Νεκρά Θάλασσα. Ήρθε όμως ο Υιός του Θεού που αγάπησε και πόνεσε την ανθρωπότητα, έγινε άνθρωπος, δίδαξε την αλήθεια, θαυματούργησε, ανέβηκε στον Σταυρό και κατήργησε πάνω στον Σταυρό τον θάνατο, με τον δικό του τον θάνατο. Έτσι χάρισε στους ανθρώπους την ζωή. Τους έστρεψε προς τα πίσω. Τους έκανε να μην τρέχουν πια προς την νέκρωση, αλλά προς την ζωή και την αθανασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Απ Παύλος λέγει: «σοι ες Χριστόν βαπτίσθημεν ες τόν θάνατον ατο βαπτίσθημεν ... παλαιός μν νθρωπος συνεσταυρώθη, να καταργηθε τό σμα τς μαρτίας, το μηκέτι δουλεύειν μς τ μαρτί». (Ρωμ στ´ 3,6).  
Τίθεται όμως ένα ερώτημα. Αραγε εμείς οι σημερινοί χριστιανοί ειμαστε οντως μεταξύ εκείνων πού η Χάρις του Θεού η σωτήριος μας εκαμε να μη τρέχουμε προς την νέκρωση, αλλά προς την ζωή και την αθανασία;  Με αλλα λόγια ειμεθα γνήσια μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, και αξιοποιούμε για μας αυτήν την μεγάλη δωρεά της Χάριτος του Θεού;
Ας ευχηθούμε με τον αγιασμόν των υδάτων τούτων από τά οποία ποτίζεται ολόκληρη η Αττική γή και ξεδιψούν εκατομύρια ανθρωποι, να ελθη ο φωτισμός εις τόν νούν και εις την καρδίαν ολων «αντλούντων και αρυομένων», αρχόντων τε και αρχομένων, πολιτικών και εκκλησιαστικών ταγών, ώστε να αντιμετωπισθή σωστά η σημερινή επώδυνος για ολους, κοινωνική και οίκονομική κρίσις, πού περνάει το Εθνος μας, η οποία κρίσις εις το βάθος είναι πνευματική, ετσι ώστε ολοι να στραφώμεν «ως ο Ιορδάνης εστράφη εις τά οπίσω», ητοι να ακολουθήσωμεν την οδόν της αληθινής προόδου, της προς τάς ανω πορείας.  
Ευχομαι το ετος 2011 να είναι ευλογημένον και σωτήριον, ητοι εμποτισμένον από την θείαν Χάριν του εν Ιορδάνη βαπτισθέντος Σωτηρος ημών Χριστού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ