ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΟΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΣΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΑ.
ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
Ο Άγιος Νικάνωρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1491, σχεδόν πενήντα χρόνια, σαράντα χρόνια μετά από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους, μέσα στη βαθιά Τουρκοκρατία, στον πρώτο πολύ σκοτεινό αιώνα της Τουρκοκρατίας.
Γεννήθηκε όμως από πλουσίους, από ευσεβείς κι από εναρέτους γονείς, οι οποίοι ονομάζοντο Ιωάννης και Μαρία. Ενώ όμως από τη μια μεριά ήσαν περιφανείς και επαινετοί από τους ανθρώπους, οι ίδιοι ήσαν περίλυποι και στενοχωρημένοι διότι ήσαν καταδικασμένοι σε ατεκνία.
Έκαναν πολλές ελεημοσύνες και συγχρόνως έκαναν και πολύ αυστηρή νηστεία. Κάποια μέρα λοιπόν η μητέρα του Αγίου, η Μαρία, αφού ενήστευσε –ξηροφάγησε, λέει ο βίος- κι έκανε πολλές ελεημοσύνες προς τους φτωχούς εκείνη την ημέρα, πήγε αποβραδίς στο ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά. Και εκεί έπεσε κάτω στα γόνατα και ολονυχτίς προσευχόταν, παρακαλώντας τον Άγιο Μηνά να μεσιτεύσει ώστε ο Θεός να τους δώσει επιτέλους ένα τέκνο. Κι από την κούραση της προσευχής και της νηστείας της ολοήμερης την πήρε ο ύπνος·
κι εκεί καθώς κοιμήθηκε, μετά από τόσο πολύ κόπο και αγρυπνία, βλέπει σε όραμα τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά να βγαίνει από το Άγιο Βήμα του ναού του Αγίου Μηνά και να της λέει: Μαρία, ο Θεός άκουσε τη δέησή σου και όπως παλαιά έλυσε τα δεσμά της ατεκνίας της προφήτιδος Άννης και τη στείρωσή της, θα λύσει και τη δική σου ατεκνία. Εσύ τώρα λοιπόν πάλι επήγαινε στο σπίτι σου να ξεκουραστείς και σε λίγες ημέρες θα συλλάβεις και θα γεννήσεις έναν υιόν, κι αυτός ο υιός, τον οποίον θα γεννήσεις θα οδηγήσει πολλούς στον Κύριο με την αγγελική και την ενάρετη διαγωγή του.
Χάρηκε λοιπόν η Μαρία, η μητέρα του Αγίου Νικάνορος και μετά από λίγες ημέρες όντως συνέλαβε και και γέννησε τον Άγιο Νικάνορα το 1491, ο οποιος οταν εγινε μοναχος,
μοίρασε την πατρική του περιουσία στους φτωχούς και άρχισε ζώντας μέσα στον κόσμο να εντείνει την άσκηση, την προσευχή, τη νηστεία και την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς.Εμεινε στη Θεσσαλονίκη ως διάκονος και ως ιερεύς αρκετά χρόνια.
Επειδή όμως ήθελε πάντοτε να ασκητεύσει, να φύγει μέσα από το θόρυβο του κόσμου, μια νύχτα λοιπόν εκεί που προσευχόταν, λέει, άκουσε μία φωνή να του λέει: Νικάνωρ, έξελθε εκ της γης σου και εκ της συγγένειας σου και πορεύου εις το Καλλιστράτου όρους και αγωνίζου εκεί καλώς και εγώ θα είμαι μαζί σου να σε διαφυλάττω όλες τις μέρες της ζωής σου και θα κάνω ξακουστό το όνομά σου και θα σε δοξάσω εις όλους τους αιώνας.
Το όρος του Καλλιστράτου είναι το Βέρμιο, που είναι στα Γρεβενά κοντά, αυτό που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονος· εκεί μάλιστα υπήρχε παλαιότερα μία μικρά μονή, ένα μικρό μονίδριο του Αγίου Γεωργίου, το οποίο κατέστρεψαν οι Βούλγαροι σε μία επιδρομή τους το 740.
Και ενώ ακόμη ήταν νέος ο Όσιος ο Θεός του έδωσε την Χάρη ζώντας ακόμη να κάνει πολύ μεγάλα θαύματα, ακόμη και εν ζωή. Εκεί στη Σαρακήνα, μας διηγείται ο βίος του, ότι εν πρώτοις θεράπευσε έναν δαιμονισμένο, ο οποίος μόλις ο Άγιος Νικάνωρ μπήκε μέσα στη Σαρακήνα, άρχισε ο δαιμονισμένος να φωνάζει: διώξτε το Νικάνορα από δω γιατί με βασανίζει ο ερχομός του· έρχεται εδώ στη Σαρακήνα και νιώθω ότι βασανίζομαι. Θεράπευσε επίσης στη Σαρακήνα και μία αιμορροούσα, όπως και έναν παράλυτο.
Προχώρησε και εφτασε στην Κλεισούρα της Καστοριάς και ήρθε εκεί στο όρος του Καλλιστράτου κι εκεί βρήκε κατ’ αρχήν ένα μεγάλο σπήλαιο. Εκεί στο σπήλαιο υπήρχε, όπως προηγουμένως είπαμε, ένα μικρό μονίδριο του Αγίου Γεωργίου· εκεί έμενε ο Άγιος Νικάνωρ τα πρώτα έτη.
Εκεί λοιπόν μία νύχτα, την ώρα που προσευχόταν, και προσκυνούσε μπροστά στον Εσταυρωμένο Χριστό,άκουσε μια φωνή γλυκιά, από την εικόνα του Εσταυρωμένου Χριστού να του λέει: Νικάνωρ, να φύγεις αμέσως από εδώ, να ανεβείς επάνω στην κορυφή του όρους και εκεί θα βρεις μία εικόνα Μου, της Μεταμορφώσεως. Να κτίσεις εκεί εκκλησία στο όνομά Μου, στο όνομα της Μεταμορφώσεως και να κτίσεις και κελιά και το μοναστήρι αυτό θα γίνει περίφημο κι εκεί θα ποιμάνεις πολύ μεγάλο λαό.
Και στο σημείο εκείνο του όρους του Καλλιστράτου, όπου βρήκαν την εικόνα της Μεταμορφώσεως έκτισαν ένα πολύ μεγάλο μοναστήρι, το οποίο υπάρχει και σήμερα εκεί στα Γρεβενά, το μοναστήρι Ζάβορδας ή Μονή της Μεταμορφώσεως.Στην Κοζάνη υπάρχει πολύ μεγάλος ναός προς τιμήν του Αγίου Νικάνορος, όπως υπάρχει επίσης και στην Καστοριά προς τιμήν του Αγίου Νικάνορος εκτός από το μοναστήρι του στα Γρεβενά. Ακόμη και στην Ήπειρο στην Κόνιτσα, υπάρχει ένα χωριό το οποίο ονομάζεται Άγιος Νικάνωρ.
Έτρεχαν όλοι και για ν’ ακούσουν τη διδασκαλία του αλλά ακόμη και για να ζητήσουν τη βοήθειά του με θαύματα και θεραπείες, τις οποίες εν ζωή ακόμη επιτελουσε. Όταν λοιπόν ήρθε ο καιρός ν’ αναπαυθεί ο Άγιος Νικάνωρ, το εγνώριζε ότι θα φύγει από τη ζωή τρεις ημέρες νωρίτερα.
Μετά από το θάνατο του ο Αγιος Νικάνορας εκανε πάρα πολλά θαύματα.Μεταξυ αυτων διέσωσε τα Σέρβια της Κοζάνης από την πανώλη, από την πανούκλα.
Και επίσης γραφει στον βιο του πως θανάτωσε έναν Γενίτσαρο, έναν Τούρκο, ο οποίος μαζί μ’ έναν άλλο Γενίτσαρο σχεδίαζαν την επομένη ημέρα, που θα περιερχόταν η κάρα του Αγίου Νικάνορος στα Σέρβια για να διώξει την πανούκλα, είχαν σχεδιάσει αυτοί οι Γενίτσαροι να πάρουν την κάρα του και να τη συντρίψουν και να τη σπάσουν. Και το βράδυ ο μεν ένας Γενίτσαρος πέθανε από την πανούκλα <<συν γυναιξί αυτού , και τέκνοις, και εις εκ του κατηραμένου εκείνου οίκου ουκ εσώθη.>> , στον άλλον δε εμφανίστηκε ο Άγιος Νικάνωρ και τον επέπληξε και του λέει: <<Τι ήτον το πονηρόν οπού κατ’ εμού ηβουλήθης να πράξης ομού με τον σύντροφόν σου πάντολμε; Εγώ έλαβον παρά Θεού θέλημα να σε θανατώσω αυτήν την νύκτα, ως και τον παράφρονα και ασεβέστατον φίλον , αλλ’ ιδού πάλιν σε ελέησα, ινά κήρυξ της σής σωτηρίας μεγαλόφωνος γένη, και της του συντρόφου σου συμφοράς.>>
Ο δε ασεβής έξυπνος γενόμενος ηγέρθη ευθύς της κλίνης , και εδέετο του αγίου να τον συγχωρήση εις όσα κατ αυτού πράξαι ηβουλήθη και το πρωΐ εξήλθε παρρησία , και ωμολόγει τοις πάσι τα όσα κατ’ όναρ ο άγιος του είπε και όσα αυτός μετά του συντρόφου εμελέτα να πράξη εις την του αγίου κάραν.
Μεγαλυνάριο
Χαίροις των Σερβίων ο ιατρός, Γρεβενών το κλέος, και οικουμένης ο βοηθός· χαίροις ο προστάτης, των σε τιμώντων πόθω, Νικάνορ Καλλιστράτου, φωστήρ πολύφωτε.
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε
Σχόλια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ