ΚΥΘΗΡΩΝ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΝ: ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;

Κυθήρων προς Πρωθυπουργό- Ψήφισμα Κληρικών : Οι Χριστιανοί δέν έχουν δικαιώματα;

68
SHARES
252
VIEWS

Η αντιδρά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία όσον αφορά τις κλειστές Εκκλησίες και ο επανέρχεται εκ νέου με επιστολή προς τον πρωθυπουργό.


Σε αυτή κάνει λόγο για τα μέτρα προστασίας και στο γεγονός πως οι Εκκλησίες θεωρούνται επικίνδυνα σημεία ώστε να διαδοθεί ο ιός, αλλά όχι τα σούπερ μάρκετ ή τα φαρμακεία.
Αναλυτικά το ψήφισμα των Ιερέων και οι επιστολές του Ιεράρχη,..
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΙΕΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Ημείς οι Κληρικοί και Εφημέριοι των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων, συναχθέντες σήμερον την 18ην Μαρτίου 2020, ημέραν Τετάρτην και ώραν 11ην π.μ., εις το Επισκοπείον Χώρας – Κυθήρων, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Ποιμενάρχου ημών Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.Σεραφείμ, εις την καθιερωμένην κατά μήνα Ιερατικήν ημών Σύναξιν, και έχοντες υπ’ όψιν :
α) Την υπ’ αριθ. 3013/10-3-2020 Εγκύκλιον της Ιεράς ημών Συνόδου με θέμα : «Ενημέρωσις του Χριστεπωνύμου Πληρώματος περί του νέου κορωνοιού (Covid-19)» την οποίαν και ανεγνώσαμεν την προλαβούσαν Β’ Κυριακήν των Νηστειών εις τους Ιερούς Ναούς μας,
β) Το από 16ης Μαρτίου 2020 Ανακοινωθέν της Ιεράς ημών Συνόδου, εκτάκτως συγκληθείσης, με θέμα : «Ανοιχτές οι Εκκλησίες για κατ’ ιδίαν προσευχή και λιτή τέλεση Θείας Λειτουργίας»
γ) Το υπ’ αριθ. 1371/619/17-3-2020 Εγκύκλιον Σημείωμα της Ιεράς ημών Συνόδου με θέμα : «Αποστολή ΦΕΚ Β’ 872/16-3-2020»,
και
δ) Το υπ’ αριθ.130/28-2-2020 έγγραφον του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.Σεραφείμ, προς την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικώς με την αντιμετώπισιν του προβλήματος του κορωνοιού, και κατόπιν της γενομένης διεξοδικής συζητήσεως επί του ως άνω λίαν σοβαρού και φλέγοντος ζητήματος,
Αποφασίζομεν
1. Να εντείνωμεν τας λατρευτικάς και κατ’ ιδίαν ευχάς και προσευχάς ημών προς τον Παντοδύναμον Κύριον και Θεόν ημών «τον μόνον δυνάμενον σώζειν ημάς» από της ενεστώσης δεινής δοκιμασίας και να ομολογήσωμεν το «ημάρτομεν, ηνομήσαμεν, ηδικήσαμεν ενώπιόν Σου, ουδέ συνετηρήσαμεν, ουδέ εποιήσαμεν, καθώς ενετείλω ημίν…».
2. Να εκφράσωμεν την συμπαράστασίν μας προς τας πληγείσας οικογενείας, να ευχηθώμεν υπέρ της ταχείας αναρρώσεως των προσβληθέντων εκ του κορωνοιού αδελφών ημών και υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των εκ της νόσου ταύτης εκδημησάντων προς Κύριον συνανθρώπων μας.
3. Να λάβωμεν τα υπό των ειδημόνων υποδεικνυόμενα μέτρα αυτοπροστασίας, αλλά και προφυλάξεως των ανθρώπων του περιβάλλοντος και του ποιμνίου μας.
4. Θεωρούμεν ως αυστηρά τα μονομερώς, άνευ συναινέσεως της Ιεράς ημών Συνόδου, υπό της Πολιτείας ληφθέντα μέτρα απαγορεύσεως της τελέσεως Θείας Λειτουργίας κατά τας Κυριακάς, και δη κατά την προσεχή Κυριακήν της Σταυροπροσκυνήσεως και κατά την μεγάλην Θεομητορικήν και Εθνικήν εορτήν της 25ης Μαρτίου, διό και απευθυνόμενοι εις την Ανωτάτην ημών Εκκλησιαστικήν Αρχήν, την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Πρωθυπουργόν της Χώρας κ.Κυριάκον Μητσοτάκην και τους συναρμοδίους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας παρακαλούμεν να λήξη το συντομώτερον το δράμα του αποκλεισμού του Χριστεπωνύμου Πληρώματος από την Θείαν Λατρείαν και δη την Θείαν Λειτουργίαν, προκειμένης μάλιστα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, αφήνοντες ελευθέραν την Ιεράν ημών Σύνοδον να χειρισθή αρμοδίως, υπευθύνως, εμφρόνως και θεοφωτίστως το μέγα και κορυφαίο αυτό ζήτημα της Θείας Λατρείας, και
5. Φρονούμεν ότι η Παράδοσις της Αγίας ημών Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας ουδέποτε εγνώρισε παρόμοιόν τι προηγούμενον. Τουναντίον εις τοιαύτας περιπτώσεις λοιμωδών νόσων επύκνωνε τας Ιεράς Αγρυπνίας και τας Ιεράς Λιτανείας του Τιμίου Σταυρού (όρα και την εορτήν της Προόδου του Τιμίου Σταυρού εις την Βασιλεύουσαν Πόλιν και την Λιτάνευσιν του Τιμίου Ξύλου καθ’ όλην την περίοδον του Δεκαπενταυγούστου από Ιερού Ναού εις Ιερόν Ναόν) και των Αγίων και θαυματουργών Εικόνων του Δεσπότου Χριστού, της Κυρίας Θεοτόκου και των Αγίων μας. Και ιερά Σαρανταλείτουργα ακόμη ετελούντο.
Ευχόμενοι, όθεν, από καρδίας την ως τάχιον απαλλαγήν του ευσεβούς ημών Έθνους, αλλά και του σύμπαντος κόσμου, από της επελθούσης δεινής συμφοράς και δοκιμασίας, και την εν μετανοία και δάκρυσιν επιστροφήν της ανθρωπότητος εις την αληθή λατρείαν του Ευλογητού Τριαδικού ημών Θεού, διατελούμεν.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†Ο Κυθήρων & Αντικυθήρων
Σεραφείμ
ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ-ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Αρχιμ. Πέτρος Κασιμάτης
Αρχιμ. Φρουμέντιος Δημητρίου
Αρχιμ. Πέτρος Σκλάβος
Πρωτ.Πέτρος Μαριάτος – Ιατρός
Πρωτ.Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος
Πρωτ. Παναγιώτης Διακόπουλος
Πρωτ. Θεολόγος Παντελής
Ιερομ. Σεραφείμ Μαρσέλλος
Οικονόμος Γεώργιος Αδικημενάκης
Οικονόμος Ιωάννης Παπανδρόπουλος
Ιερεύς Παύλος Καλλίκας
Ιερεύς Κωνσταντίνος Μπιθιγκότζης
Διάκονος Παναγιώτης Σκλάβος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Τ.Κ. 801 00 Κ Υ Θ Η Ρ Α
ΤΗΛ.:2736031202 & 2736038359
FAX :2736031202
Εν Κυθήροις τη 31η Μαρτίου 2020
Αριθ. Πρωτ.: 215
Προς
Την Ιεράν Σύνοδον
της Εκκλησίας της Ελλάδος
Ιωάννου Γενναδίου 14
115 21 Αθήνας
Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,
Σεβασμιώτατοι άγιοι Συνοδικοί,
Ευλογείτε·
Καλήν περαίωσιν της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής
και ευλογημένον και ειρηνικόν το Άγιον Πάσχα.
Ευσεβάστως προαγόμεθα να επισυνάψωμεν τω παρόντι το από 18ης Μαρτίου ε.ε. ψήφισμα της Ιερατικής Συνάξεως της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων, όπερ επικαιροποιηθέν μέσω Internet αποστέλλεται Υμίν και κοινοποιείται εις τον Εξοχώτατον Πρωθυπουργόν της Χώρας μας και τους συναρμοδίους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.
Ευελπιστούμεν, Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε, ότι Υμείς και η περί Υμάς Ιερά Σύνοδος θα ανεύρη την πλέον θεοφιλή και θεάρεστον λύσιν, προκειμένης της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Αξιώσατε παρακαλούμεν οι χριστιανοί μας να τυγχάνουν της ίσης, τουλάχιστον, μεταχειρίσεως με τους συμπολίτας των, οι οποίοι αναμένουν την σειράν των εις τα super market, τα Φαρμακεία, τα καταστήματα των Τραπεζών κ.α. και να μη αποκλείωνται από τους Ιερούς Ναούς και την Θεία Λατρεία, και διατελούμεν,
Μετά βαθυτάτου σεβασμού
Ελάχιστος εν Επισκόποις
†Ο Κυθήρων & Αντικυθήρων Σεραφείμ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Τ.Κ. 801 00 Κ Υ Θ Η Ρ Α
ΤΗΛ.:2736031202 & 2736038359
FAX :2736031202
Εν Κυθήροις τη 31η Μαρτίου 2020
Αριθ. Πρωτ.: 216
Εξοχώτατον
κ.Κυριάκον Μητσοτάκην
Πρωθυπουργόν
Μέγαρον Μαξίμου
Αθήνας
Εξοχώτατε κ.Πρωθυπουργέ,
Προαγόμεθα να σας υποβάλωμεν το από 18/3/2020 επικαιροποιηθέν με την διά του Internet επικοινωνίαν μας με τους Ιερείς μας ψήφισμα, αναφερόμενον εις την μεγάλην δοκιμασίαν του κορωνοιού και την αντιμετώπισίν της με αυστηρά μέτρα περιορισμού εις τας οικίας μας, αλλά και του επαχθεστάτου μέτρου του αποκλεισμού του λαού του Θεού από τους Ιερούς Ναούς μας, την Θεία Λατρεία και μάλιστα την Θεία Λειτουργία.
Δεν αγνοούμεν, Εξοχώτατε, την κρισιμότητα του ενεστώτος καιρού, την μεγάλην επικινδυνότητα του μαστίζοντος όλον τον κόσμο κορωνοιού και την σοβαροτάτη ευθύνη μας έναντι της ζωής των συνανθρώπων μας, ούτε αδρανούμεν.
Φρονούμεν ότι η αγαστή συνεργασία και συμπόρευσις (σχέσις συναλληλίας είναι η σχέσις Εκκλησίας και Κράτους) Πολιτείας και Εκκλησίας θα ανεύρη την πλέον θεάρεστον λύσιν διά τους Ορθοδόξους Πιστούς, οι οποίοι δοκιμάζονται και καταπονούνται εις αφάνταστον βαθμόν από την στέρησιν του Εκκλησιασμού και της Θείας Λατρείας, αλλά και διά τους οπαδούς των άλλων θρησκευμάτων. Τα super market είναι ανοικτά όλην την ημέραν και οι συνάνθρωποί μας αναμένουν εις την σειράν, όπως και εις τα Φαρμακεία, καταστήματα Τραπεζών, εστιατόρια κ.λπ. Μόνον οι Ιεροί Ναοί κλείονται ως χώροι επικινδυνότητος! Και διά τα κατοικίδια ζώα έχει ληφθή μέριμνα. Και καλώς. Οι Χριστιανοί και οι οπαδοί των άλλων θρησκειών δεν έχουν δικαιώματα;
Ο Προφητάναξ Δαυΐδ της Παλαιάς Διαθήκης ανεφώνει : «Εάν μη Κύριος φυλάξη πόλιν, εις μάτην ηγρύπνησεν ο φυλάσσων». Και ο μέγας Απόστολος Παύλος, ιδρυτής της Εκκλησίας των Αθηνών, λέγει: «ου του θέλοντος, ου του τρέχοντος, αλλά του ελεούντος Θεού» (Ρωμ. 9,16).
Ευελπιστούντες ότι εν συνεργασία μετά της Ιεράς ημών Συνόδου θα πράξετε το καλύτερο και θεάρεστο διά την επί θύραις Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, διατελούμεν
Μετά τιμής και ευχών
Ο Μητροπολίτης
† Ο Κυθήρων & Αντικυθηρων Σεραφείμ
Κοινοποίησις :
1. Αξιότιμον κ.Νίκην Κεραμέως, Υπουργόν Παιδείας και Θρησκευμάτων
2. Αξιότιμον κ.Βασίλειον Κικίλιαν, Υπουργόν Υγείας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ