ΑΠΟ ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ, ΟΙ ΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΥΣΕΒΩΣ ΖΗΝ ΔΙΩΧΘΗΣΟΝΤΑΙ

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016


''ΟΙ ΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΥΣΕΒΩΣ ΖΗΝ ΔΙΩΧΘΗΣΟΝΤΑΙ''

   


   Είναι γεγονός ότι <<οι θέλοντες ευσεβώς ζην διωχθήσονται>>. Δηλαδή, όσοι θέλουν να ζουν χριστιανικά θα διωχθούν. Όλοι μας, εάν θέλουμε να ζήσουμε με ευσέβεια, με αγώνα, με ιδανικά, με πνευματικότητα, θα έχουμε στη ζωή μας δυσκολίες, εμπόδια. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος της χριστιανικής ζωής. Θα μας ειρωνευτούν οι άλλοι, θα μας χλευάσουν, θα μας πουν άσχημα λόγια, θα προσπαθήσουν να μας παρασύρουν στο δικό τους τρόπο ζωής. Θα υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που θα μας θαυμάσουν, θα μας ζηλέψουν, (με την καλή έννοια), θα μας επαινέσουν και θα μας μιμηθούν. 
   Ο χριστιανός ποτέ δεν πρέπει να χάνει το θάρρος του. Πρέπει να αγωνίζεται, να υπομένει, να επιμένει, να προχωρεί στον αγώνα, να μη ξεχνά πως αυτός ο δρόμος είναι ανηφορικός, δύσβατος, είναι Γολγοθάς, είναι Σταυρός, αλλά παράλληλα είναι και αναστάσιμος. Και ότι ο επιμένων ΝΙΚΑ. Ο Χριστός μας έχει προειδοποιήσει. Εν τω κόσμω τούτω θλίψεις έξετε, αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον. Μας έδωσε την ελπίδα της αιωνιότητος, και μας αφήρεσε τον φόβο: <<Μη φοβηθήτε από των αποκτεινόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι>>. Μας είπε, πως <<όποιος τον ομολογήσει έμπροσθεν των ανθρώπων, θα τον ομολογήσει και αυτός έμπροσθεν τους Πατρός Του του εν ουρανοίς>>. Ακόμη μας είπε ότι η Βασιλεία των ουρανών ανήκει σ' αυτούς που διώκονται <<ένεκεν δικαιοσύνης>>.
   Όταν ο οποιοσδήποτε από μας αισθάνεται <<διωκόμενος>>, τότε δεν έχει παρά να ανοίξει πρώτα την Αγία Γραφή, να δει παραδείγματα διωκομένων αγίων που ανεδείχθησαν μεγάλοι αθλητές της Πίστεως. Να δει στην Π.Δ. τους Μακκαβαίους παίδας, τους τρεις παίδας εις το καμίνι, κ.α. Στην Κ.Δ. τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο, τον Απόστολο Παύλο κλπ., και από τότε τους μυριάδες αγίους μάρτυρες και ομολογητές της πίστεώς μας. Τα παραδείγματα αυτά πρέπει να εντυπωθούν βαθειά μέσα στην ψυχή μας (να διαβάζουμε βίους Αγίων και δη μαρτύρων), δια να παίρνουμε δύναμη και να δεχόμαστε με χαρά και θάρρος τον οποιοδήποτε διωγμό, ακόμη και αυτό το μαρτύριο. - Οι βίοι των αγίων και τα παραδείγματα των μαρτύρων ζεσταίνουν την πίστη μας και μας δυναμώνουν, ώστε να υπομείνουμε κάθε θλίψη για τον Χριστό.

   Ας δούμε όμως, τι λέγει η Αγία Γραφή για τον διωγμό:

   Στην Εκκλησιαστική Ιστορία του Ευσεβίου (VII,15,4) αναφέρεται κάτι πολύ χαρακτηριστικό. Όταν ο δικαστής έβαλε τον άγιο Μαρίνο στο δίλημμα να εκλέξει ή την θέση του και την στρατιωτική του καριέρα και να ζήσει άνετα ή την πίστη του στον Χριστό και να πεθάνει εξ αιτίας της πίστεως εις τον Χριστόν, ο Επίσκοπος Καισαρείας Θεότεκνος τον πήρε και τον ωδήγησε μπροστά στην Αγία Τράπεζα. Εκεί είχε αποθέσει το Ιερό Ευαγγέλιο και ένα ξίφος. Στη συνέχεια τον κάλεσε να διαλέξει ανάμεσα στα δύο. Αφού ο Άγιος Μαρίνος χωρίς κανένα δισταγμό άπλωσε το χέρι του στο Ευαγγέλιο, δείχνοντας έτσι ότι προτιμούσε να πεθάνει, ο Επίσκοπος του είπε: <<Έχου τοίνυν, έχου του Θεού και τύχοις ων είλου>>. Δηλαδή κράτησε. Κράτησε τον Θεό και σου εύχομαι να πετύχεις αυτό που διάλεξες>>.
   Εις τους εσχάτους καιρούς οι χριστιανοί θα διωχθούν. Προπάντων οι χριστιανοί νέοι. Ας μη ξεχνάμε όμως τι λέει ο λόγος του Θεού δια τους διωκομένους για το όνομα του Θεού. <<Μακάριοι εστέ, όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσι και είπωσι παν πονηρόν ρήμα καθ' υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού>>.

   (Την ως άνω δημοσίευση την αφιερώνουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής, στην Ιερά Μνήμη του Ομολογητού, αγωνιστού και διωχθέντος δια την αληθινό Ευαγγελικό λόγω του Κυρίου, πρωτοπρεσβυτέρου π. Θωμά Κοντογιάννη του μετονομασθέντος δια του Θείου και Αγγελικού Σχήματος Θεοδώρου Ιερομονάχου. Διότι όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα παρουσιάζουν ακριβώς την πνευματική ζωή του κοιμηθέντος την 29 Ιουνίου παρελθόντος έτους Ιερομ/χου. Ο Θεός να τον αναπαύσει και εμείς ας έχουμε την αγία Ευχή του. Αιωνία η μνήμη αυτού, Αμήν.)     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ