Η ΜΑΚΑΡΙΑ ΤΑΡΣΩ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ

 

  • Η ΜΑΚΑΡΙΑ ΤΑΡΣΩ Η ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΗ
    ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ
    Η ΤΑΡΣΩ, η δια Χριστόν σαλή (1910-1989) είναι μια σύγχρονη αγία της Ορθοδοξίας μας. Είχε το ιαματικό χάρισμα, είχε ταπείνωση, καθαρότητα και αδιάλειπτη προσευχή. Ζούσε κυρίως μέσα στην σιωπή, ρακένδυτη και πίστευε ότι ήταν όνειδος των ανθρώπων!!!
    Η μακαρία ασκήτρια Ταρσώ ήταν ένα κομμάτι ασκητικής ερήμου στην Αττική γη!!! Γεννήθηκε η Ταρσώ (ή Ταρασία) Ζαγοραίου στις 4 Ιουλίου, του 1910, στο χωριό Ρογό, της περιοχής Κορθίου της νήσου Άνδρου. Τελείωσε το Δημοτικό και το Σχολαρχείο.
    Στο 14 ο έτος της ηλικίας της, την πλησίασε Άγγελος Κυρίου, την πήρε στην αγκαλιά του και την πήγε στον Παράδεισο!!!... Έπαθε αλλοίωση και όταν επέστρεψε στην γη… άλλαξαν τα πάντα στην ζωή της. Μιλούσε για την άλλη ζωή, την αιώνια, έκανε προσευχές για τους νεκρούς συγγενείς της και άρχισε να εκδηλώνει τα πνευματικά της χαρίσματα!!!
    Άρχισε να φοράει «παλιόρουχα», παλιά ρούχα και τρύπια παπούτσια… Έτσι έγινε ΝΥΜΦΗ ΧΡΙΣΤΟΥ!!! Συγκλονίζει η εμπειρία που είχε το 1944, που ήταν περίοδος εμφυλίου πολέμου. Ένοπλοι αριστεροί αντάρτες με γενειάδες… την γάζωναν από μακριά με δεκάδες σφαίρες… και η Ταρσώ, όρθια, ατρόμητη συνέχιζε προσευχόμενη την πορεία της, και σαν από θαύμα, καμία σφαίρα δεν την είχε αγγίξει!!!
    1. Είπε κάποτε: "Οι αρχάγγελοι μου έδωσαν τρεις στολές και τρεις η Παναγία. Μία μέχρι κάτω, μία ως εδώ και μία ως το γόνατο. Μου τις πήραν και λειτουργούν στην Εκκλησία".
    Τι ήθελε να πει η Ταρσώ με τους συμβολικούς αυτούς λόγους; Ποιο είναι το νόημά τους που απέκρυπτε από το νου του συνομιλητή της; Μια πρώτη εντύπωση, που προκαλούν οι λόγοι αυτοί της Ταρσώς είναι ότι ευλογήθηκε τρεις φορές από τους αρχαγγέλους και από την Παναγία.
    Να υποθέσουμε ότι τον πλούτο αυτό των ευλογιών η ίδια η Ταρσώ τον κατάθεσε στο Σώμα της Εκκλησίας; Οπωσδήποτε όμως δεν είμαστε έξω από το βασικό νόημα αυτού του λόγου, αν αντιληφθούμε την προσφορά του χαρίσματος της σαλότητας αλλά και ολόκληρης της αναγεννημένης ζωής της στη "λειτουργία" της Εκκλησίας! Η αυτοσυνειδησία της Ταρσώς ήταν βαθύτατα εκκλησιαστική!
    2. Μια κυρία, συχνή επισκέπτρια της Ταρσώς διηγείται: "Μια νύχτα βλέπω στον ύπνο μου πως έκανα καθαριότητα στο σπίτι μου και πίσω μου ακολουθούσε η Ταρσώ με μία σκούπα στο χέρι, σκουπίζοντας το δάπεδο με πολύ προθυμία και επιμέλεια. Είχα χαρά και απορία μέσα μου γι' αυτό που έκανε. Και αμέσως, σαν να διάβασε τις σκέψεις μου εκείνη την στιγμή, μου λέει σαν απάντηση σε αυτά που σκεφτόμουν : "επειδή έστειλες στον αδελφό μου αλάτι για το φαγητό του, ήρθα και εγώ να σε βοηθήσω".
    Ξύπνησα πολύ χαρούμενη. Προσπαθούσα να καταλάβω τα λόγια της και σκεφτόμουν αν είχα κάνει κάτι καλό εκείνες τις ημέρες. Θυμήθηκα μετά από πολύ κόπο ότι είχα στείλει ένα δεματάκι στο Άγιον Όρος με κιμωλία για την προεργασία των εικόνων και κάποιες πληροφορίες για την αγιογραφία, προκειμένου να βελτιώσουν την δουλειά τους.
    Την επόμενη φορά που την επισκέφτηκα μου λέει: "ο αδελφός μου με τρέφει και μένα κάθε μέρα, με μνημονεύει, τον ευχαριστώ, να' ναι καλά". Αργότερα πληροφορήθηκα ότι ο μοναχός στον οποίο είχα στείλει το δέμα, που ήταν ιερέας, είχε ακούσει για την Ταρσώ και την μνημόνευε καθημερινά στις Θείες Λειτουργίες που έκανε".
    3. Η τροφή της ήταν πάντοτε λιγοστή. Ο κανόνας της στο φαγητό φάνηκε και στις τελευταίες της μέρες στο Κ.Α.Τ. Έκανε υπακοή να δεχθεί σούπα, αλλά όταν επέμεναν να συνεχίσει, αρνήθηκε. "Έφαγα, έφαγα, τέσσερις κουταλιές". Αυτό ήταν το όριό της. Η αδελφή Μαρίνα, από την Μονή, της έφερνε το μεσημβρινό φαγητό της, που το χώριζε στα δύο για να δειπνήσει με δυο μπουκιές το βράδυ.
    Στην περίπτωση που η καλή Μαρίνα έλειπε για δουλειές εκτός της Μονής, δεν είχε την έγνοια της κανένας άλλος. Φαίνεται ότι κάποιες φορές έμενε ολόκληρη εβδομάδα νηστική, μέχρι αν επιστρέψει εκείνη από τις δουλειές της. Της έφερναν μερικές φορές καλομαγειρεμένο φαγητό, που διαφέρει πολύ από φαγητό μαγειρεμένο στο καζάνι για 300 ψυχές. Η αδελφή Μαρίνα της έλεγε : "Κράτησε λίγο να φας", διότι την λυπόταν που ήταν ταλαιπωρημένη. Της απαντούσε : "Μα καλά, το κοσμικό φαγητό είναι καλύτερο;".
    Άλλοτε, της πήγε μια πολύ καλή μερίδα ψάρι. Αυτή το καθάρισε και τόδωσε στα γατιά. Της λέει η αδελφή: "μα τι κάνεις; Τι θα φας; Φάε ευλογημένη εσύ το ψάρι και δώσε στα γατιά τα κόκαλα". Και η απάντηση : "μα καλά, εσύ αποφάγια τρως στο Μοναστήρι; Πως θα φάνε τα γατιά τα αγκάθια (κόκαλα);
    Η Γερόντισσα ΤΑΡΣΩ έξω από το κελί της. Η τρυφερότητα που αισθανόταν για τα ζώα ήταν πολύ μεγάλη. Μια φορά βρήκε κοντά στην θάλασσα ένα κοκαλιάρικο γαϊδουράκι, που έπρεπε να το είχαν εγκαταλείψει γέρικο πολύ για να πεθάνει. Το πήρε, το έφερε στο κελί της και το τάιζε με ψωμί, όσο καιρό έζησε.
    Η Ταρσώ φρόντιζε ιδιαίτερα να κρύβει το ωραίο πρόσωπό της, από τα νιάτα της, και ιδιαίτερα τώρα, στην άσκησή της, τα ωραία μάτια της, που αν τα πρόσεχες κάποιες φορές έδειχναν σαν ένα κομμάτι διαμαντένιου ουρανού! Φορούσε στα μάτια της γυαλιά με χοντρούς φακούς, τα οποία στήριζε γύρω στο κεφάλι της με σύρμα. Όταν ήθελε να διαβάσει κάτι, το πλησίαζε πολύ κοντά στο πρόσωπό της. Μια φορά, λοιπόν, λέει σε μια συνομιλήτριά της: "Όλα τους τα έδωσα αδελφούλα μου, τι άλλο να τους δώσω ακόμη; Και τα μάτια μου τους τα έδωσα".
    4. Η πνευματική της ζωή ήταν σταυροαναστάσιμη! Είχε χαρισματική διόραση και έβλεπε καθαρά ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΔΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ, ΣΤΟΝ «ΠΥΡΓΟ» ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ!!!! Έβλεπε, δηλαδή τους κήπους της Άνω Ιερουσαλήμ. «Εκεί, εκεί πάνω, έχει φρούτα, λαχανικά, έχει μαρούλια, λουλούδια, κήπους» έλεγε συχνά η Ταρσώ. Μεταξύ των άλλων, η μακαρία Ταρσώ, είχε το χάρισμα της θεραπείας ασθενειών.
    5. «…Εμφανίστηκε η γερόντισσα Ταρσώ σε κάποια ΠΑΡΑΛΥΤΗ κοπέλα που ήταν χρόνια κατάκοιτη, στον ύπνο της, της φανέρωσε το όνομά της και πού θα την βρει και την κάλεσε να την επισκεφθεί. Πράγματι, οι δικοί της την μετέφεραν στην Ταρσώ και μετά την συνάντηση εκείνη θεραπεύτηκε και περπατούσε κανονικά… Κάποια γυναίκα έπασχε από ΑΝΙΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ πολύ καιρό, επισκέφθηκε πολλές χώρες στο εξωτερικό, αλλά δεν θεραπεύτηκε, έμενε στο Άργος.
    Απελπισμένη από την κατάστασή της παρακαλούσε τον Θεό να την βοηθήσει, κάποια νύχτα είδε το εξής όνειρο: Μια γυναίκα περίεργα ντυμένη στεκόταν μπροστά σε μια βρύση που έτρεχε νερό και της έλεγε: Έλα στην Κερατέα, στην Ζωοδόχο Πηγή, να πιεις από το αγίασμα και θα γίνεις καλά… Ρωτούσε για Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά κανείς δεν ήξερε. Κάποιος της υπέδειξε πώς να πάει και πήγε. Πηγαίνοντας προς την Πηγή, βλέπει δίπλα στο αγίασμα να στέκει η Ταρσώ.
    Μόλις την αντίκρυσε την αναγνώρισε αμέσως και είπε: «Αυτή είναι η γυναίκα που παρουσιάστηκε στο όνειρό μου». Πριν φθάσουν στο αγίασμα, η Ταρσώ άλλαξε κατεύθυνση και έφυγε γρήγορα προς το χωράφι του μοναστηριού και έτσι δεν μπόρεσε να της μιλήσει. Ήπιε αγίασμα, πλύθηκε και όπως είπε στην μοναχή που την συνόδευε, λίγες μέρες αργότερα, θεραπεύτηκε, σαν από θαύμα, εντελώς από την ανίατη ασθένειά της».

    3 σχόλια




  • Michail Margos
    Είχε το ζήλο του Προφήτη Ηλία ......Παρίστανε την τρελή κρύβοντας έξυπνα την επικοινωνία του με αυτόν ....Δεν κατόρθωσε να το κρύψει από όλους......Μερικοί καραδωκουσαν όπως και καραδωκουν και τώρα.....και κάνουν τη δουλειά τους εδώ και αιώνες όχι απλώς καλά αλλά άριστα....


  • ευαγγελια ιωαννου
    Ήμουνα στο μοναστηρι τηςΠαναγίας 15 Αυγούστου .ήρθε η αδελφή Ταρσό έξω απο τον ξενώνα .Την κέρασα ένα παγωτό το έφαγε με ευχαρίστηση.


  • ευαγγελια ιωαννου
    Άλλη φορά Νοέμβριο είχα πάει μοναστήρι .Πήγα πίσω που έμενε η αδελφή Ταρσώ.Την βρήκα στην κουζίνα που είχε .Χωρίς σκεπή.Την λέω ,κρύο πολύ σήμερα.Μου λεει ,θέλεις ένα καφέ να σου φτίαξω; Εγώ αρνήθηκα .Αν διάβασε τον λογισμό μου ,θα ντρεπόμουνα που δεν δέχτηκα .Θα τον έπινα για ευλογία . Την συμπαθούσα πολύ.Αιωνία η μνήμη της.

Σχόλια

  1. την ρωτησε καποιο; επισκεπτης οταν ηταν στο ΚΑΤ ¨ Αδελφη Ταρσω τι λετε για το παλαιο ημερολογιο΄κι εκεινη κανοντας λογοπαιγνιον απηντησε δειχνοντας το Μηναιον που κρατουσε στα χερια της ¨-Τι λεει εδω, ΜΗ ΝΕΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ