ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΧΑΡΑ ΜΟΥ, ΚΥΡΙΕ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ !

ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΧΑΡΑ ΜΟΥ, ΚΥΡΙΕ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ !
 
392. Σ’ ευχαριστώ, χαρά μου, Κύριε της δόξης, που προσέλαβες την εικόνα μου, με τη σάρκωσί σου από τα καθαρώτατα σπλάχνα της Αειπαρθένου Μαρίας, και την τίμησες, την ανέστησες και τη θέωσες. Σ’ ευχαριστώ που με ύψωσες από τη φθορά στην αφθαρσία. Που ξέπλυνες τις ανομίες μου. Που με έγιανες από τις ψυχικές μου ασθένειες. Που μετέστρεψες τη λύπη σε χαρά. Που μου ενέπνευσες τη μετάνοια, με αξίωσες να απαλλαγώ από τον ζόφο των παθών και να βρεθώ μέσα στο φώς σου. Που με έβγαλες από την ταραχή και μου χάρισες την ειρήνη. Που με έβγαλες από τη δειλία και μου έδωσες ανδρείο φρόνημα. Δόξα στο έλεός σου, Κύριε!
393. Ατενίζω τις εικόνες μέσα στον ναό. Την αγία σου εικόνα, Κύριε. Την εικόνα της Πανάγνου Μητρός σου. Τις εικόνες των Ασωμάτων Δυνάμεων. Τις εικόνες των διαφόρων Αγίων, που λάμπουν στο ασήμι και στο χρυσάφι. Και συλλογίζομαι: πόσο τίμησες και στόλισες την ανθρώπινη φύσι!
Οι Άγιοι σου λάμπουν με το δικό σου φως. Έγιναν άγιοι με τη δική σου χάρι. Με τη δική σου στήριξι και πνοή, έκαμαν αγνά σαν το μάλαμα την ψυχή και το σώμα τους, νικώντας και αποδιώχνοντας την αμαρτία. Είναι δοξασμένοι με τη δική σου δόξα. Νίκησαν τη φθορά και εισήλθαν στη δική σου αφθαρσία. Δόξα στο έλεός σου, που τόσο τίμησε, φώτισε και ύψωσε τη φύσι μας!
Εδώ είναι οι Απόστολοι και οι Ιεράρχαι σου, ζωντανές σου εικόνες, Ύψιστε, που πέρασες τους ουρανούς και τους εκάλυψες με την αρετή σου, Άγγελε της μεγάλης βουλής του Πατρός σου, Ποιμήν και Επίσκοπε των ψυχών μας. Η αγαθότης σου, η σοφία σου, η δύναμίς σου, η καλλονή σου, η αγιότης σου λάμπουν μες απ’ αυτούς.
Εδώ είναι και οι Άγιοι Μάρτυρές σου, που με τη δύναμί σου κατετρόπωσαν φοβερούς πειρασμούς και υπέμειναν τόσες βασάνους και έπλυναν τον χιτώνα της ψυχής τους στο Αίμα σου. Εδώ είναι και οι Όσιοί σου, που με νηστείες, αγρυπνίες και προσευχή αξιώθηκαν θαυμαστά χαρίσματα. Η χάρις σου τους ενίσχυσε να καταπατήσουν τον δαίμονα και να θριαμβεύσουν πάνω στην αμαρτία. Όλοι αυτοί οι εκλεκτοί σου πραγματοποίσαν το «καθ’ ομοίωσιν» και λάμπουν σαν νοητοί ήλιοι με το δικό σου φώς.
394. Οι εικόνες και τα σύμβολα είναι μία ανάγκη για την ανθρώπινη φύση, υπό τις υλικές συνθήκες της παρούσης ζωής. Ερμηνεύουν, με την όρασι, πολλά πράγματα που ανήκουν στον πνευματικό κόσμο και γι’ αυτό δεν θα τα γνωρίζαμε χωρίς απεικονίσεις και σύμβολα. Έτσι, ο ίδιος ο Θείος μας Διδάσκαλος, η Σοφία και Λόγος του Πατρός, ο δημιουργός των απάντων, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, συχνά δίδαξε τους ανθρώπους με εικόνες ή παραβολές.
Για τον ίδιο λόγο, στους ορθοδόξους ναούς, η απεικόνισις είναι συχνή και πλουσία. Λόγου χάριν, παριστάνονται με εικόνες ο Κύριος, η Παναγία, οι Άγγελοι και οι Άγιοι. Έτσι, ατενίζοντας αυτές τις αγίες εικόνες, καλούμαστε να συμμορφώσουμε τη ζωή μας, όλους μας τους λογισμούς, τα λόγια και τις πράξεις μας, κατ’ εικόνα των λογισμών, λόγων και πράξεων του Κυρίου και των Αγίων του.
Το ίδιο συμβαίνει και με το να κάνουμε συχνά το σημείο του Σταυρού, να χχρησιμοποιούμε το θυμίαμα, να ανάβουμε κεριά και λαμπάδες και καντήλια, να λιτανεύουμε μέσα και έξω από τον ναό, να γονυπετούμε, να αγγίζουμε με το μέτωπο το έδαφος (γιατί πέσαμε χαμηλά με την αμαρτωλότητά μας). Όλα αυτά μας θυμίζουν διάφορα πνευματικά πράγματα και πνευματικές συνθήκες.
Η εξεικόνισις επιδρά πολύ στην ανθρώπινη ψυχή, μες από τις σωματικές αισθήσεις. Γι’ αυτό ο λαός λέγει ότι, αν κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, μία μέλλουσα μητέρα βλέπη συχνά την εικόνα ή τη φωτογραφία του αγαπημένου της συζύγου, το παιδάκι που θα γεννηθή θα μοιάζη πολύ του πατέρα του. Ή, αν βλέπη συχνά την εικόνα ενός ωραίου παιδιού, θα γεννήση και αυτή ωραίο παιδί. Έτσι και ο χριστιανός. Αν ατενίζη συχνά με αγάπη και σέβας την εικόνα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ή της Θεοτόκου ή άλλου Αγίου, θα διαπλάση την ψυχή του σύμμορφα προς τα άγια εκείνα πρότυπα και θα πλουτίση σε αρετές.
Ώ, αν ατενίζουμε συχνότερα τις άγιες εικόνες και ειδικά τους βίους του Κυρίου και των Αγίων του, πώς θα αλλάζαμε και πώς θα προωδεύαμε στην αρετή! Έτσι και το θυμίαμα, που ευωδιάζει την εκκλησία ή το σπίτι μας, μας θυμίζει την ευωδία της αρετής και, κατά αντίθεσι, τη δυσωδία της αμαρτίας. Και μας διδάσκει ότι πρέπει να αποφεύγουμε την αμαρτία και να στολίζουμε την ψυχή μας με κάθε αρετή. Το θυμίαμα μας θυμίζει τα λόγια του Αποστόλου: «Χριστού ευωδία εσμέν των Θεώ εν τοις σωζομένοις και εν τοις απολλυμένοις, οις δε οσμή θανάτου εις θάνατον, οις δε οσμή ζωής εις ζωήν» (Β’ Κορ. β’ 15, 16).
Κατά την ίδια αναλογία, τα καντήλια που ανάβουμε στην εκκλησία και στο σπίτι, μας θυμίζουν το πνευματικό φως και το πνευματικό πυρ. Παραδείγματος χάριν, τα λόγια του Χριστού: «Εγώ φως εις τον κόσμον ελήλυθα, ινά πας ο πιστεύων εις εμέ εν τη σκοτία μη μείνη» (Ιω. ιβ’ 46). Ή: «Πύρ ήλθον βαλείν επί την γην και τι θέλω ει ήδη ανηφθή!» (Λουκ. ιβ’ 49). Ή: «Έστωσαν υμών αι οσφύες περιζωσμέναι και οι λύχνοι καιόμενοι· και υμείς όμοιοι ανθρώποις προσδεχομένοις τον κύριον εαυτών, πότε αναλύσει εκ των γάμων, ίνα ελθόντος και κρούσαντος ευθέως ανοίξωσιν αυτώ» (Λουκ. ιβ’ 35, 36).
Ή: «Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τον εν τοις ουρανοίς» (Ματθ. ε’ 16). Και τα ίδια τα αντικείμενα μας διδάσκουν σχετικά προς τα πνευματικά αντικείμενα και πράγματα, που αντιστοιχούν στο φως και τη φωτιά. Λόγου χάριν, ότι η καρδιά μας πρέπει να φλέγεται πάντοτε από αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον μας. Ότι πρέπει να αποφύγουμε, με βίο ενάρετο, το πυρ της Γεένης. Και ότι, με το παράδειγμα της ενάρετου ζωής μας, πρέπει να φωτίζουμε τους άλλους.
ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΤΟΤΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑ.....
Δύναμις
Θεού
Αυτό ακριβώς είναι το αξιοθαύμαστο και μέγιστο δείγμα της δυνάμεως του Θεού, το ότι σκεύος πήλινο μπόρεσε να εκπέμψη τόσο μεγάλη λαμπρότητα και να φυλάξη τόσο μεγάλο θησαυρό. Πραγματικά τότε προ πάντων φανερώνεται η δύναμις του Θεού, όταν με ευτελή πράγματα κατορθώνη μεγάλα.
Ε.Π.Ε. 19,246
Θεού στους αποστόλους
Πώς επεκράτησαν οι απόστολοι σε όλη την οικουμένη; Πώς απέσπασαν εσάς και τους προγόνους σας, που νόμιζαν ότι φιλοσοφούν, ξερριζώνοντας μαζί και τους θεούς τους; Δεν είναι ολοφάνερο, ότι όλα αυτά τα πέτυχαν με τη συμμαχία του Θεού; Διότι δεν είναι δυνατόν τέτοια κατορθώματα να γίνουν με ανθρώπινη δύναμι. Είναι έργα θεϊκής, απερίγραπτης δυνάμεως.
Ε.Π.Ε. 19,250
του Χριστού
Οι απόστολοι έφεραν τον αγγελικό τρόπο ζωής. Και όχι απλώς τον έφεραν, αλλά και τον έζησαν, και στη δική μας χώρα και στη χώρα των βαρβάρων και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της γης. Άρα είναι ολοφάνερο, ότι τα κατορθώματά τους οφείλονται στη δύναμι του Χριστού. Λάμπει παντού και καταυγάζει τις διάνοιες των ανθρώπων λαμπρότερα από οποιαδήποτε αστραπή.
Ε.Π.Ε. 19,250
στους αποστόλους
Όταν υπερτερήτε οι διωκόμενοι εκείνων που σας διώκουν, όταν κυνηγημένοι νικάτε αυτούς που σας κυνηγούν, όταν ως φυλακισμένοι για τον Χριστό τρέπετε σε φυγή αυτούς που σας φυλακίζουν (τότε βλέπετε το μεγάλο θαύμα). Ας μη ζητάς, λοιπόν, τα περιττά.
Ε.Π.Ε. 20,40
άμαχος στους Αποστόλους
Νίκησαν oι απόστολοι, καίτοι ήσαν ξιπόλυτοι, γύριζαν όλη την οικουμένη με ένα ρούχο. Νίκησαν, διότι είχαν σύμμαχο και βοηθό την ακαταμάχητη δύναμι του Χριστού, που είπε: «Πάνω στην πέτρα αυτή θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου και οι δυνάμεις όλες του άδη δεν θα μπορέσουν να την γκρεμίσουν».
Ε.Π.Ε. 34,78
του Χριστού, στους αποστόλους
Το αίτιο της νίκης δεν βρίσκεται σε κείνους τους ψαράδες, στα λόγια και στα θαύματά τους, αλλά βρίσκεται στη δύναμι του Χριστού, που ενεργούσε δια των αποστόλων.
Ε.Π.Ε. 34,430
ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ
Εικόνα
των άγιων
Οι εικόνες ανθρώπων φέρνουν κάποια παρηγοριά σε όσους τις βλέπουν. Πολύ περισσότερο οι εικόνες της ψυχής. Και εκείνες μεν δεν μπορούμε να τις βλέπουμε παντού, αλλ’ είναι ανάγκη να βρίσκωνται τοποθετημένες συνεχώς στον ίδιο τόπο. Την πνευματική όμως εικόνα τίποτε δεν σε εμποδίζει να την μεταφέρης όπου θέλεις. Την εναποθέτεις στο μυστικό θησαυροφυλάκιο της διανοίας σου, όπου και αν βρίσκεσαι, και μπορείς να την ατενίζης συνεχώς και να παίρνης μεγάλη ωφέλεια.
Ε.Π.Ε. 7,616
ο άνθρωπος του Χριστού
Αν ο Χριστός είναι Υιός του Θεού και συ Τον έχης ντυθή, έχεις πλέον μέσα σου τον Υιό, αφωμοιώθηκες μαζί Του και έχεις οδηγηθή σε μια συγγένεια με το Χριστό· έχεις γίνει εικόνα του Χριστού.
Ε.Π.Ε. 20,316
καταστρέφουμε την εικόνα
Καταστρέψατε την εικόνα, χάσατε τη συγγένεια με το Θεό, αλλοιώσατε τη μορφή. Χρειάζεται τώρα μια νέα γέννησις, μια αναγέννησις και ανάπλασις. Παρά ταύτα δεν παύω εγώ (ο Παύλος- Γαλ. δ' 18) να ονομάζω παιδιά μου εσάς, που είστε εξαμβλώματα, εκτρώματα.
Ε.Π.Ε. 20,332
ο Χριστός του Πατρός απαράλλακτη
Ο Χριστός ως Θεός και Υιός του Θεού, είναι εικόνα του Θεού και Πατρός και φανερώνει ότι απόλυτα ταυτίζονται.
Ε.Π.Ε. 22,130
για την έμψυχη και την άψυχη
Για τις ψυχές μας καμμιά φροντίδα, ενώ για τις άψυχες εικόνες πολύ το ενδιαφέρον.
Ε.Π.Ε. 22,558
η ζωή του πιστού
Η ζωή σου να είναι πρότυπο, σαν αρχέτυπο. Να σε βλέπουν σαν εικόνα, σαν έμψυχο νόμο, σαν κανόνα ζωής, σαν όρο για την καλή ζωή.
Ε.Π.Ε. 23,330
αρχέτυπο ο χριστιανός
Ας είναι για όλους κοινό σχολείο και υπόδειγμα αρετής η λαμπρότητα του βίου σου. Ας είναι θεατή από όλους, σαν κάποια αρχέτυπη εικόνα, που φανερώνει πάνω της όλα τα καλά παραδείγματα.
Ε.Π.Ε. 24,80
του Θεού ο άνθρωπος
Πόσοι όχι μόνο περιφρόνησαν τις εικόνες του Θεού, αλλά και τις καταπάτησαν; Όταν τον άλλον τον πνίγης, όταν τον ευτελίζης, όταν τον κακοποιής, τότε την εικόνα του Θεού καταπατείς.
Ε.Π.Ε. 32,48

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ