ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ (1935).

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 1935
Όπως και οι άλλοι δύο Αρχιερείς έστελναν επιστολές από την εξορία προς στηριγμόν του ποιμνίου, έναντι των διωγμών και των φυλακίσεων έτσι και ο Κυκλάδων Γερμανός μας άφησε πολλά τέτοια δείγματα . Ιδού μία τέτοια επιστολή:
«Τεκνα πιστά και περιπόθητα εν Κυρίω χαίρετε.
Και πάλιν ερώ Υμίν χαίρετε, εγώ ο δέσμιος εν Κυρίω δια την Ορθόδοξον Πίστιν. Πνευματικώς επικοινωνών μεθ' υμών, από τον τόπον της εξορίας μου, συνιστώ εις Υμάς υπομονήν και εμμονήν εν τοις Δόγμασι του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Χριστού, έως ου ευδοκήση ο Κύριος και πάλιν ενωθώμεν Ποιμένες και πρόβατα. Τα δεσμά, δι' ων η παράνομος συναγωγή εδέσμευσεν ημάς, και εξώρισε μακράν Υμών, είναι άγια, επειδή πάσχομεν, διότι αναπετάσαμεν το δοξασμένον και τίμιον Λάβαρον της Ορθοδοξίας, ην λύκοι βαρείς, κατά τον Απόστολον Παύλον, εζήτησαν να καταπατήσωσι, δια των αντισυνταγματικών και αντικανονικών αυτών αποφάσεων.
.
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά. Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Προσέξατε να ακολουθήτε το Πατριον και Ορθόδοξον Ερτολόγιον, όπερ οι άγιοι και Θεοφόροι Πατέρες δια των Αγίων Αποστόλων και των επτά Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και δια Κανόνων και Ιερών Παραδόσεων παρέδωκαν εις ημάς, πολλά δε δια των ιδίων αυτών αιμάτων εσφράγισαν. Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος ο μέχρι τρίτου ουρανού αναβάς και Θεία ρήματα ακούσας παραγγέλει εις όλους ημάς τούς αληθείς Ποιμένας λέγων• "Αγρυπνείτε υπέρ του Ποιμνίου σας". Και ημείς λοιπόν ακολουθούντες τον Απόστολον Παύλον παραγγέλομεν Υμίν άχρις ου ενώσει ο Κυριος Υμάς μετά των αληθών Ποιμένων Σας• "Στήτε και κρατείτε τας Παραδόσεις". Αγρυπνείτε καθώς και ημείς και αγωνίζεσθε μέχρις αίματος τον ιερόν ημών αγώνα, δι' όλων των δυνάμεών Σας και των Χριστιανικών και νομίμων μέσων, διαμαρτυρόμενοι δια τα βάρβαρα και ανήκουστα μέσα, τα οποία η Σχισματική Εκκλησία της Ελλάδος και η συρομένη όπισθεν αυτής Πολιτεία, μεταχειρίζεται καθ' ημών και Υμών, ως να είμεθα δούλοι και ανελεύθεροι. Εχετε πίστιν εις τον Κυριον ημών Ιησούν Χριστόν, ο οποίος θα επιβραβεύση τον Ιερόν ημών αγώνα και ευλογών αυτόν θα επαναφέρη το Ορθόδοξον και Πατριον εορτολόγιον, εν τη Αγία Αυτού Εκκλησία, προς ένωσιν όλων των Πιστών και ειρήνευσιν παντός του ευσεβούς και Ορθοδόξου Χριστιανικού Λαού.
Μη φοβείσθε δι' όσα ημείς πάσχομεν και μη λυπείσθε. Να λυπήσθε δι' εκείνους οι οποίοι αφήρεσαν το ένδυμα αυτών το Αγγελικόν, εξύρισαν κόμην και πώγωνα, διότι αυτοί είναι αυτοκαθηρημένοι και αιρετικοί και ούτε χάριν έχουσι πλέον, ούτε μεταδίδουσι τοιαύτην, οιονδήποτε μανδύαν περιβληθώσιν είτε Αρχιερατικόν είτε Πατριαρχικόν.
Διότι επρόδωσαν ως ο Ιούδας τον Χριστόν και δια του χρηματισμού διήρεσαν το Ορθόδοξον Χριστιανικόν πλήρωμα εις δύο αντιμαχομένας μερίδας και αντί της ειρήνης έβαλον μάχαιραν εις τας Χριστιανικάς οικογενείας. Ημείς, καθήκον έχομεν ιερόν να φυλάξωμεν τον όρκον της Ορθοδοξίας, τον οποίον εδώκαμεν ότι θα μείνωμεν πιστοί εις τας αποφάσεις των Αγίων Αποστίλων, των 7 Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και των Θεοφόρων Πατέρων, και δια τούτο εκηρύξαμεν την σημερινήν "επίσημον" Εκκλησίαν Σχισματικήν, διότι νεωτερίζουσα επλανήθη και προτεσταντίζουσα εισήγαγε το Παπικόν (φράγκικον) εορτολόγιον. Κρατείτε λοιπόν τέκνα μου, την Ορθόδοξον Πίστιν αλώβητον και αμώμητον, καθώς παρελάβομεν παρά των ευσεβών και αγίων και Θεοφόρων Πατέρων, και ο Κύριος θα δώση τέλος εις τας θλίψεις και κακώσεις και διωγμούς και εξορίας ημών. Ελπίζετε εις τον Θεόν, ο οποίος ίνα δοξασθή υφ' υμών, παρεχώρησε να δοκιμασθώμεν και ίσως να αποθάνωμεν εν τη εξορία. Παρακαλείτε Αυτόν μεθ’ ημών, ίνα φωτίση τούς πεπλανημένους, τούς ακολουθούντας το παπικόν εορτολόγιον, και ενωθώσι μεθ' ημών, χαρίση δε ούτω τον Θρίαμβον εις την Ορθοδοξίαν, προς δόξαν του εν Τριάδι Θεού ου η χάρις και το έλεος μετά πάντων ημών. Αμήν.
.
Εξόριστος εν Ιερά Μονή Καθαρών.
Ιθάκη τη 11/24-7-1935
.
† Ο Κυκλάδων Γερμανός»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ