ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Σε άλλα, σημαντικότερα νέα (διότι δεν θα ασχολούμαστε εσαεί με τα ψυχολογικά του κάθε κομπλεξικού ανισόρροπου), σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρει ότι για πρώτη φορά μετά από 500 και πλέον χρόνια, θα χειροτονηθεί λατίνος αρχιεπίσκοπος στην Κύπρο. Την νεοημερολογιτική εκκλησία θα εκπροσωπήσει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.
Δυστυχώς, η περίοδος της Λατινοκρατίας είναι η σκοτεινότερη και πιο θλιβερή απ´όλες όσες πέρασε η Εκκλησία της Κύπρου.
Οι λατίνοι κατέσφαξαν τον ορθόδοξο πληθυσμό και προέβησαν σε κτηνώδεις πράξεις σε όλο το νησί. Τόσο βάρβαρη ήταν η περίοδος αυτή, που οι ορθόδοξοι Κύπριοι θεώρησαν ως λύτρωση και παρηγορία τους τουρκοθωμανούς κατακτητές που εξεδίωξαν τους λατίνους μετά από αιώνες εξαθλίωσης!
Οι επισκοπές μειώθηκαν από 14, σε μόλις 4 και οι ορθόδοξοι επίσκοποι εκδιώχθηκαν από τα κέντρα των πόλεων και εξαναγκάστηκαν να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Η χειροτονία ορθοδόξων επισκόπων απαγορεύτηκε, εάν προηγουμένως ο υποψήφιος δεν έβαζε μετάνοια στον λατίνο αρχιεπίσκοπο. Η ορθόδοξη εκκλησία της Κύπρου υπέστη ισχυρότατο πλήγμα, από το οποίο δεν ανέκαμψε μέχρι και σήμερα.
Ο τότε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Γερμανός, απέστειλε παρηγορητικό και επιτιμητικό γράμμα στους Κυπρίους για να μην δείξουν καμία υποταγή στους αλλοτριόφρονες.
«Ἐξορκίζω ὅλους τοὺς λαϊκούς, ὅσοι εἶστε γνήσια τέκνα τῆς Καθολικῆς (Ὀρθοδόξου) Ἐκκλησίας, νὰ φεύγετε ὁλοταχῶς μακρυά ἀπὸ τοὺς ἱερεῖς ποὺ ὑπέπεσαν στὴν ὑποταγὴ στοὺς Λατίνους, και μήτε σὲ ἐκκλησία νὰ συγκεντρώνεστε μαζί τους, μήτε νὰ παίρνετε ὁποιαδήποτε εὐλογία ἀπὸ τὰ χέρια τους. Γιατί εἶναι καλύτερα να προσεύχεσθε στον Θεό μόνοι σας στα σπίτια σας, παρά να ἐκκλησιάζεσθε μαζί με τους λατινόφρονες».
Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορεί να μελετήσει την κυπριακή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια «Polignosi», στο λήμμα «φραγκοκρατία».
ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΥΠΡΟΥ (ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ)
Φραγκοκρατία
polignosi.com
Φραγκοκρατία
Φαίνεται ότι κάποιες δραστηριότητες της Δυτικής (Λατινικής) Εκκλ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ