ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗΝ ΤΟΥ π. ΜΙΧΑΗΛ ΕΙΣ ΚΥΠΡΟΝ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΝ ΤΟΥ 2020

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΓΝΗΣΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΧΑΡΝΩΝ

ΙΕΡΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΝ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ

4ο ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦ. ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΚ. 194 00 ΚΟΡΩΠΙ ΤΗΛ. 210.6020176, 6977290326

 

Α.Π. 1019             Ἐν Κορωπιω Νοεμβριος  2022

 

 

Σεβασμιωτατε Αγιε Κιτιου προκαθημενε της εν Κυπρω Αυτοκεφαλου Ορθοδοξου Εκκλησιας, εν Χριστω αδελφε καί συλλειτουργε. Σεβασμιωτατε Αργους. Τιμιον πρεσβυτεριον, αγαπητοι εν Χριστω Αδελφοί. 

 

Επιτρεψτε μου να αναφερθω δι ολίγων εις το νοημα της σημερινης εορτης, ητοι της Συναξεως των Αγιων Ταξιαρχων, διοτι μας διδει πολλά καί επίκαιρα αγωνιστικα μηνυματα καί δια τα καθ  ημας, υστερα μαλιστα από την απόφασιν του Σανωτατεου Δικαστηριου της Κυπρου.

 

Ο Θεός οταν εδημιουργησε τούς Αγγελους, τους εδωσε να εχουν την απόλυτη ελευθερη γνωμη. Επρεπε ομως να αποδειξουν οτι ειναι αξιοι της τιμης με τήν οποία τούς εκόσμησε. Γι  αυτό εδοκιμασθη η πίστη τους. Ενας απ  αυτούς ο Εωσφόρος, πού ηταν ο πρωτος ολων των Αγγελικων ταξεων, πού ηταν ο ωραιοτερος καί λαμπρότερος Αγγελος, υπερηφανευθηκε καί πίστεψε οτι μπορει να αντικαταστησει τον Θεό καί γι αυτό θελησε να στησει τον θρόνο του υπερανω του θρονου του Θεου. Το αμαρτημα του ηταν οτι υπερηφανευτηκε. Οτι επαναστατησε κατα του Θεου. Καί δια τουτο καί επεσεν. Καί στην πτωση του αυτη συμπαρεσυρε μεγαλο αριθμο Αγγελων, πού με την πτωση τους μετατραπηκαν από φωτεινούς εις σκοτεινούς Αγγελους καί από αγιους σε πονηρούς.

 

Σ αυτην την κρισιμη ωρα, κατα την οποία επιπτεν  το ταγμα του Εωσφορου, συγκεντρωθησαν ολα τα επουρανια Ταγματα καί ο Αρχαγγελος Μιχαηλ σταθηκε εις τό Κεντρον καί ανεφωνησε. «ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ ΣΤΩΜΕΝ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ» καί αμεσως οι φωτεινοί αγιοι Αγγελοι  σταθηκαν πιστοί πρός τον Θεό. Δεν ακολουθησαν την πονηρη σκεψη του Εωσφορου  καί αρχισαν να ψαλλουν το Αγγελικό Υμνο: «Αγιος, Αγιος Κυριος Σαβαωθ, πλήρης ο ουρανός καί η γη της δοξης σου». Ωμολόγησαν την εξουσια καί την δυναμη του Θεου Πατρος  καί σταθεροποιηθηκαν στην διακονία Του.

 

Αυτο εορταζομεν σημερα. Την Συναξιν των Αγιων Αγγελων καί Αρχαγγελων καί πασων των Επουρανιων Δυναμεων. Καί εμεις στον αγωνα μας υπέρ της αμωμητου Πίστεως συμβαίνει να δοκιμαζωμεθα πολλάκις. Συμβαινει να υπερηφανευωμεθα καί να αποστατουμε. Συμβαίνει να εκπίπτωμεν της ευθειας οδου. Οπως γινεται πάντοτε με τους εχθρους της πίστεως, τους αιρετικους καί τους αποστατες από την Κανονικην Ταξιν καί την Ορθοδοξον Πίστιν καί Ομολογιαν.

 

Οσοι ομως ειμεθα γνησια τεκνα της Μιας Αγιας Καθολικης Εκκλησίας, αγωνιζωμεθα, «πρέπει να αγωνιζωμεθα ορθοδοξως, μεχρις εκχυσεως του αιματος μας, οπως λεγει ο ιερός Δαμασκηνός. Να μην παραδιδόμεθα αμαχητι εις τον εχθρον. Να επαναλαμβανωμεν πάντοτε καί εις οποιανδηποτε στιγμη τό «Στωμεν καλώς» του Αρχαγγελου Γαβριηλ. Οπως εκαμαν οι Πατερες μας το 1924, το 1948 το 2008 καί μεχρι σημερον συνεχως καί αδιαλείπτως.

 

Οπως εδοκιμασθη η πίστις των Αγγελων, ετσι εδοκιμασθη καί η δικη μας πίστις, εδω στην Κυπρο καί στην Ελλαδα καί απανταχου της Ορθοδοξιας. Προπαντων εδοκιμασθη κατα τις δυο τελευταιες δεκαετιες. Η Ομολογια της Πιστεως μας την οποίαν καθε Κυριακη της Ορθοδοξιας επαναλαμβανομεν ειναι μία επαναληψις αυτού του Αρχαγγελικου σαλπίσματος. Ειναι το συνεχες «Στωμεν καλως», το οποίον πολλάκις ηκούσθη καί συνεχίζεται καί σημερον να ακούεται.

 

Η σημερινη εορτη, η οποία συμπίπτει καί με την αισίαν εκβασιν ενός δικαστικου καί ομολογιακου Αγωνος δεκαετιων υπέρ της Εκκλησίας του Χριστου, μας χαροποιει, μας ενισχυει, μας ενδυναμωνει, αλλά καί μας φερνει ενωπιον μεγαλων ευθυνων. Να παραμείνωμεν σταθεροί εις τον Ιερόν αγωνα της Ορθοδοξιας, εσεις εδω στην Κυπρο, ως η συνεχεια της Εκκλησιας του Αποστολου Βαρναβα, καί εμεις στην Ελλαδα, ως η συνεχεια της Εκκλησιας του Αποστολου Παυλου του ιδρυτου της πόλεως των Αθηνων.

 

Οφειλομεν να μενωμεν ακλόνητοι εις τας επάλξεις, «μη μεταιροντες ορια αιωνια α εθεντο οι Πατερες ημων», οπως ειναι καί η Αυτοκεφαλία, η οποία ωρισθη από την Γ Οικουμενικην Συνοδον, καί η ακριβης τηρησις της Κανονικης Ταξεως. Η οποία Κανονικη ταξις εγενετο σεβαστη εις αιωνας αιωνων, αλλά παρεβιασθη υπό πρωην εν Χριστω αδελφων μας.

 

Αυτο, λοιπόν, πού εγινε εις τόν Ουρανό με το Αρχαγγελικόν «ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ» πρεπει να μη σταματησει.  Εχομεν ολοι ιερόν χρεος να συνεχιζωμεν το «ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ».

 

Αιδεσιμωτατε π. Μιχαηλ ετη πολλά, αγωνιστικα, ομολογιακα καί σωτηρια. Συνεχιστε τον αγωνα υπέρ του δικαίου καί της Αληθειας. «Αγωνισαι υπέρ της Αληθειας» καί του Δικαίου καί «Κυριος πολεμησει υπέρ υμων». 

 

       Σεβασμιωτατε αγιε Κιτιου, αγαπητοί Πατερες καί εν Χριστω αδελφοί: «Στωμεν καλως, στωμεν μετα φοβου», εφ ω καί δι ο εκλήθημεν εκαστος.

 

Μεθ υπομονης ας τρεξωμεν τόν προκείμενον αγωνα, τον αγωνα υπερ της Αληθειας καί του Δικαίου,  «αφορωντες εις τον της πίστεως αρχηγον καί τελειωτην Ιησουν».

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΕΔΕΧΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑΝ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΧΩΜΕΝ