ΜΗ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΤΙ ΠΑΝΤΟΥ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (ΝΑΟΥΣ, ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗΝ ΠΛΕΟΝ ΝΕΑΝ ΤΑΞΙΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ... ΜΗ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΝ ΟΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ) ΤΟΥ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΝ ΤΩΝ ΝΑΩΝ, ΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΝΗΣΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΝ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ...

ΜΗ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΤΙ ΠΑΝΤΟΥ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (ΝΑΟΥΣ, ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗΝ ΠΛΕΟΝ ΝΕΑΝ ΤΑΞΙΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ...  

ΜΗ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΝ ΟΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ (ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ) ΤΟΥ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΝ ΤΩΝ ΝΑΩΝ, ΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΝΗΣΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΝ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ...


: Να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Σερβ. Εκκλησία ζητά Έλληνας Ιεράρχης – Που πάμε
Δημήτρης Βούκιας από Δημήτρης Βούκιας
07/07/2020 | 16:24
Ενημερώθηκε: 07/07/2020 16:53:15
σε TOP NEWS, Συνεντεύξεις - άρθρα
image_printΕκτύπωση
235
SHARES
871
VIEWS
Share on Facebook
Share on Twitter

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Βούκιας – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΣχετικάΆρθρα
Καταδίκη της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιωμάτων του Ανθρώπου
7 Ιουλίου, 2020
Εσείς το γνωρίζετε; Πότε δεν μπορεί να γίνει κάποιος νονός
7 Ιουλίου, 2020
Παρέμβαση Κρεμλίνου για Αγιά Σοφιά: “Να ληφθεί υπόψη…”
6 Ιουλίου, 2020
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Το Μαυροβούνιο βιώνει μια βαθιά θρησκευτική κρίση και έναν ακόμη βαθύτερο κοινωνικό διχασμό. Η κυβέρνηση της χώρας, ανίκανη και επικίνδυνη για να υπερασπιστεί τις χριστιανικές αξίες και τα ιερά, αισθάνεται πλέον τις συνέπειες των αποφάσεων της από την ολοένα και περισσότερη στήριξη του κόσμου στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ Σεραφείμ, μιλάει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για τις εξελίξεις και προτείνει άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πως άναψε το «μπαρούτι» ανάμεσα σε Εκκλησία & Κράτος

Κατ’ αρχάς, οφείλουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια χρονολογική σειρά για να αντιληφθούμε πως έφθασε η κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο. Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η κυβέρνηση της χώρας ψήφισε έναν θρησκευτικό νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 8 Ιανουαρίου 2020. Τι περιλαμβάνει αυτός ο νόμος; Ουσιαστικά πρόκειται για την θρησκευτική ελευθερία, η οποία επιτρέπει στο Κράτος την υφαρπαγή της εκκλησιαστικής περιουσίας στην περίπτωση που το ακίνητο δεν μπορεί να αποδειχτεί πως βρισκόταν στην κατοχή της Εκκλησίας πριν από το 1918. Η καταγραφή της ιδιοκτησίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021, οπότε και θα υπάρχει και το δικαίωμα της δήμευσης εφόσον δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει σε ποιον ανήκει το ακίνητο.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ζητάει από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία να της παρουσιάσει έγγραφα ότι έχει στην ιδιοκτησία της, μοναστήρια, μονές ακόμη και εκκλησάκια που χτίστηκαν πριν το 1918. Την χρονιά δηλαδή, που το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων και έπειτα της Γιουγκοσλαβίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έκταση της γης που σήμερα ανήκει στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία – ο κυριότερος θρησκευτικός θεσμός του Μαυροβουνίου- ανέρχεται σε 12000 στρέμματα και περιλαμβάνει τουλάχιστον 66 μοναστήρια, εκκλησίες και άλλα ακίνητα

Αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα, ιερείς αλλά και πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας να ξεκινήσουν μια σειρά από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση την απόσυρση του «προκατειλημμένου και αντισυνταγματικού» νόμου όπως τον χαρακτήρισαν.

Οι διωγμοί, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία και η αστυνομική βία

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρόεδρος της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς κατηγόρησε την εκκλησία ότι παρεμβαίνει στην πολιτική σκηνή της χώρας, επηρεάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις και ότι προωθεί πολιτικές φιλικά προσκείμενες στη Σερβία. Το αποκορύφωμα όμως είναι η επιθυμία του για την προώθηση μιας αυτοκέφαλης εκκλησίας, ώστε να επανέλθει η επίσημα αναγνωρισμένη Μαυροβουνιακή Ορθόδοξη Εκκλησία, που είχε δημιουργηθεί την περίοδο 1918-1920.

Αυτή η επιθυμία, άνοιξε και τον ασκό του αιόλου για την κυβέρνηση και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο την σχέση των πιστών με τους κληρικούς οι οποίοι ξεχύθηκαν όλοι μαζί στους δρόμους για να σταματήσουν αυτό το έκτρωμα.

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έδειξε ότι δεν έχει καμία διάθεση για διάλογο. Και ενώ στο Μαυροβούνιο η μάχη συνεχιζόταν έκανε την εμφάνιση του και ο κορωνοϊός με τα «γνωστά» περιοριστικά μέτρα της καραντίνας.

Ωστόσο, ο κορωνοϊός δεν λειτούργησε καθόλου ανασταλτικά για τις αστυνομικές αρχές της, αφού μετά από εντολή συνέλαβαν τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.κ Αμφιλόχιο και άλλους πέντε κληρικούς. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Σέρβος Ιεράρχης κατηγορήθηκε ότι παράκουσε τα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό. Οι πιστοί και οι κληρικοί πάντως διατύπωσαν μια διαφορετική γνώμη και ανέφεραν πως στο μοναστήρι που λειτούργησε είχαν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα ασφαλείας κάτι που φαίνεται άλλωστε και στο παρακάτω βίντεο…

Η αστυνομική βαρβαρότητα δεν σταμάτησε εκεί. Οι αρχές προχώρησαν και σε κατεδαφίσεις

Συγκεκριμένα, κατεδαφίστηκε η γυναικεία μονή του αγίου Βασιλείου.

H κατάσταση σήμερα

Οι διώξεις κληρικών και πιστών μέχρι και αυτή την ώρα που γράφονται ετούτες οι γραμμές, αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας στο Μαυροβούνιο. Σύμφωνα όμως με διεθνή ΜΜΕ, οι κινήσεις στήριξης προς την Ορθόδοξη Εκκλησία ολοένα και πληθαίνουν. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, γιατροί, δημοσιογράφοι, συνταξιούχοι ακόμη και μηχανόβιοι έχουν αγκαλιάσει την Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, η οποία με νύχια και με δόντια παρά τις αντίξοες συνθήκες προσπαθεί να σταθεί όρθια στος ύψος των περιστάσεων της.

Τι πρέπει να γίνει – Τι μέλλει γεννέσθαι

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ Σεραφείμ, ο οποίος μίλησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ πρέπει άμεσα η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.) και σε καμία περίπτωση να μην επιτρέψει το “μόρφωμα” της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση των “Ευρω-ατλαντιστών”.

Ολόκληρη η δήλωση του Σεβ. Μητροπολίτου Σεραφείμ στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ:

Δυστυχώς επαναλαμβάνεται στην γειτονική και φίλη χώρα του Μαυροβουνίου, το ίδιο σκηνικό που παρακολουθήσαμε για την Ουκρανία. Η αριστερή κυβέρνηση έχει «υποταχθεί» στο άρμα των Ευρω- ατλαντιστών και επιδιώκει την αποκοπή του Ορθοδόξου λαού του Μαυροβουνίου από την Εκκλησία της Σερβίας.

Η προσπάθεια λοιπόν που αυτή την στιγμή υλοποιείται, κατ’ επιταγή των Ευρω-ατλαντιστών ασφαλώς είναι να δημιουργηθεί μία ψευδεπίγραφος Αυτοκέφαλος Εκκλησία, υπό έναν καθηρημένον πρώην κληρικό του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου ο οποίος διακομησθη στην Ιταλια, με μοναδικό σκοπό και κριτήριο την αποκοπή του Ορθοδόξου λαού του Μαυροβουνίου από την Εκκλησία του Πατριαρχείου της Σερβίας. Αυτό το σκηνικό διαδραματίζεται και αυτή η υπόθεση εξεφάνηκεν και υλοποιείται. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος είναι ένας εγκρατής ιεράρχης, άνθρωπος πίστεως και δυνάμεως και δίνει τον μαρτυρικό του αγώνα για την διακράτηση της αληθούς Εκκλησίας και της ελευθερίας και των δημοκρατικών αξιών στην γείτονα χώρα.

Του συμπαριστάμεθα όλοι οι Ορθόδοξοι και προσευχόμεθα στον Θεόν να πατάξει αυτός ο διωγμός εις βάρος της Εκκλησίας. Θεωρώ όμως ότι την ευθύνη για όλη αυτή την τραγωδία, έχομεν και εμείς οι οποίοι ακρίτως συνεργήσαμεν στην προσπάθεια των Ευρωατλαντιστών να αποκόψουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας από την Μητέρα Εκκλησία, το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Επειδή το Μαυροβούνιο επιδιώκει την ένταξη του στην ΕΕ όπως και τα δυτικά Βαλκάνια, θα πρέπει να επικρατήσουν οι αρχές της ΕΕ, δηλαδή οι αρχές της ελευθερίας και της συνειδήσεωςκαι να προσφύγουν στο Ευρωπαικο Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των κακουργίων. Εγώ μάλιστα είχα προτείνει στον Σεβασμιώτατο Άγιο Μαυροβουνίου, να συνεργήσω όσο έχω την δυνατότητα σε αυτή την κατεύθυνση διότι η δική μας Εκκλησία έχει υποστεί από άλλους διόδους βέβαια μια τέτοια επίθεση, όταν αν ενθυμείστε, επί παντοκρατορίας του τότε Υπουργού, του τότε Μακαριστού Υπουργού Αντώνη Τρίτση που είχε επιβουλευτεί την εκκλησιαστική περιουσία. Και είχε εκδοθεί τότε, εκείνος ο επαίσχυντος νόμος 1700/1987 και δήμευε την εκκλησιαστική περιουσία. Τότε λοιπόν, πέντε Μονές δεν συνήργησαν με την επιθυμία της διοικήσεως της Εκκλησίας και του τότε Πρωθυπουργού μακαρίτη Παπανδρέου και προσέφυγαν στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και δικαιώθησαν, ώστε σήμερα ο νόμος Τρίτση 1700/1987 και ο μετά ταύτα 1711/1988 να είναι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όχι από την καλή πρόθεση της Πολιτείας, αλλά διότι τότε είχε δικάσει το δικαστήριο εις βάρος του Ελληνικού δημοσίου και των πέντε Μονων που είχαν προσφύγει ενωπιον του , το μυθικό ποσό των 3 τρις. δραχμών ή 8,9 δις ευρώ. Και αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν, αν θα τολμούσε το κράτος να συνεχίσει να αρπάζει την περιουσία της Εκκλησίας.

Λοιπόν, επειδή έχουμε αυτό το δεδικασμένο και αυτό το προηγούμενο νομίζω ότι η Εκκλησία του Μαυροβουνίου μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο διότι ξέρετε, προσπάθησαν να διαρπάσουν ναούς, μονές με έναν ελεεινό και απαράδεκτο τρόπο ενώ γνώριζαν ότι όλα αυτά τα ακίνητα έχουν αιωνίους τίτλους. Θέλησαν να τους υποβάλλουν εις την βάσανον να ανεύρουν και γραπτούς τίτλους… προσχηματικά βέβαια με σκοπό να διαρπάσουν την περιουσία και να την αποδώσουν σε αυτό το μόρφωμα που έχουν δημιουργήσει υπό τον καθηρημένο πρεσβύτερο ο οποίος εμφανίζεται αναισχύντως ως δήθεν… κεφαλή της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου.

Εν τέλει, ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει δημόσια διαβεβαιώσει ότι ουδέποτε πρόκειται να αναγνωρίσει η μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Σεπτό μας Οικουμενικό Πατριαρχείο, τέτοιο μόρφωμα… Να προσδώσει τέτοια αξία σε μια τέτοια κατασκευή θράσους και αντιθρησκευτικής δεοντολογίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ