ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΕΒΗΛΩΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Fdimitrios Athanassiou

ΕΡΩΤΗΣΗ.
Γιατί τόσα χρόνια δεν χτυπούσαν πένθιμα οι καμπάνες στις 29 Μαϊου; Μέχρι τώρα δεν γινόταν βεβήλωση της Αγίας Σοφίας;
--------------------------------------------------------
Οι ιστορικές βεβηλώσεις της Αγίας Σοφίας.
-------------------------------------------------------
Μετά την άλωση, η Αγία Σοφία έγινε τζαμί από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την επικράτηση του Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή του σύγχρονου Τουρκικού κράτους μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που ελήφθη στις 24 Νοεμβρίου 1934.
Η Αγία Σοφία ως μουσείο άνοιξε τις πύλες της την 1η Φεβρουαρίου 1935 και στις 6 Δεκεμβρίου 1985, ανακηρύχθηκε από την UNESCO, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στις 10 Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο η Αγία Σοφία θα μετατραπεί και πάλι σε τζαμί.
------------------------------------------------------------
Οι θέσεις του ισλαμολόγου σεΐχη Imran Hosein
---------------------------
"Όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, το πρώτο πράγμα που έκανε στην πόλη ήταν να σφετεριστεί τον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό που χτίστηκε ποτέ στη Χριστιανοσύνη, την Αγία Σοφία, η οποία ήταν η καρδιά του Βυζαντινού Χριστιανισμού. Υπήρχε για περισσότερα από χίλια χρόνια ως ο κύριος καθεδρικός ναός του χριστιανικού κόσμου. Ο σουλτάνος Μωάμεθ προέβη σε μια πράξη, την οποία δυστυχώς περιγράφω ως αμαρτωλή - τεράστια αμαρτωλή και ηλίθια. Λυπάμαι που πρέπει να χρησιμοποιήσω αυτήν τη γλώσσα, αλλά κάποιος πρέπει να το κάνει. Ντρόπιασε το Ισλάμ όταν πήρε αυτόν τον χριστιανικό καθεδρικό ναό, που δεν ήταν εγκαταλελειμμένο κτήριο, και το μετέτρεψε σε τζαμί. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε κάτι τέτοιο.
Συγκεκριμένα, ο Προφήτης μας Μωάμεθ είπε ότι στο τέλος θα κάνουμε συμμαχία με τους Ρουμ, δηλαδή τη Ρώμη. Δεν μπορεί αυτή να είναι η αρχαία Ρώμη, με την οποία πολεμήσαμε πριν πάρουμε την Κωνσταντινούπολη. Δεν μπορεί να είναι η Ρώμη που οι γυναίκες υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Η μόνη άλλη Ρώμη είναι στη Μόσχα, η ανατολική χριστιανική.
«Θα κάνεις συμμαχία με τους Ρουμ».
Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός των Ρωμιών. Αν είχατε κάποια αίσθηση στο μυαλό σας, δεν θα είχατε κάνει ποτέ τόσο ανόητο, τερατώδες κακό πράγμα. Αυτός είναι ο καθεδρικός ναός τους, όχι ο δικός μας.
Έτσι, την πρώτη μέρα που ο μουσουλμανικός στρατός μας θα κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη, το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο διοικητής, επειδή ο Προφήτης τον χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα εξαιρετικό» διοικητή, είναι να επιστρέψει τον Καθεδρικό Ναό στους Χριστιανούς και να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της Κοινότητας του Μωάμεθ. Και θα επιστρέψουμε το όνομα στην πόλη, το όνομα που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Μωάμεθ. Αντίο, Μουσταφά Κεμάλ."
Του Sheikh Imran Hosein

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ