ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

ΤΟ ΞΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Γραφει η Κατακομβικη Έκκλησια OCT 18 (π. Γρηγοριος) τα εξης:
"Η ματθαιική σύνοδος Κηρύκου κέρδισε το δικαστήριο έναντι του Σεβαστιανού της συνόδου Στεφάνου στην Κύπρο. Ο κανονικός επίσκοπος είναι ο Παρθένιος και οχι ο Σεβαστιανός κι ως εκ τούτου ενα μοναστήρι και κάποιοι ναοί ανήκουν πλεον στην δικαιοδοσία του Κήρυκου".
Διευκρινισις Επισκοπου Κηρυκου: "Οφειλω να διευκρινισω οτι η Εκκλησια της Κυπρου ειναι Αυτοκεφαλος και ως εκ τουτου ειναι λαθος το γραφεν οτι μετα την αποφασιν του Ανωτατου Δικαστηριου της Κυπρου "ενα μοναστηρι και καποιοι ναοι ανηκουν πλεον στην δικαιοδοσια του Κηρυκου". Το ορθον ειναι οτι ανηκουν εις την δικαιοδοσια του Κανονικου Επισκοπου της Αυτοκεφαλου Εκκλησιας ΓΟΧ Κυπρου Κιτιου Παρθενιου. Ο Επισκοπος Κηρυκος ως Προεδρος της Πανορθοδοξου Ιερας Συνοδου απλως ανταπεκριθη κατα καθηκον εις την προσκλησιν της Αυτοκεφαλου Εκκλησιας της Κυπρου δι Αρωγην - βοηθειαν χωρις καμμιαν απαιτησιν δικαιοδοσιας επι των Μονων και των Ναων της Αυτοκεφαλου Εκκλησιας της Κυπρου, διοτι τουτο θα ητο παρανομον και αντικανονικον".
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Αγαπητοί, Θέµα: Αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου στις Πολιτικές Εφέσεις 9/2016 και 143/2020. Χθες, 12/10/2022, το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου, στην δευτεροβάθµια του δικαιοδοσία, εξέδωσε 2 σηµαντικές αποφάσεις που αφορούν στην Εκκλησία ΓΟΧ Κύπρου, ευρύτερα γνωστής ως «εκκλησίας των παλαιοηµερολογιτών».
Η µεν πρώτη, η Πολιτική Έφεση 9/2016, αφορούσε σε αγωγή που κίνησε η νόµιµη ηγουµένη της Ιεράς Μονής Μεταµορφώσεως του Σωτήρος στο Αβδελλερό της Λάρνακας, µαζί µε άλλες µοναχές, οι οποίες εκδιώχθηκαν από την εν λόγω µονή από τον Σεβαστιανό Σταύρου, που φέρεται και ως «µητροπολίτης Κιτίου των παλαιοηµερολογιτών», ο οποίος ψηφίστηκε και χειροτονήθηκε από την αντίστοιχη εκκλησία των παλαιοηµερολογιτών της Ελλάδας. Οι εν λόγω µοναχές αµφισβήτησαν την εκλογή και χειροτονία του Σεβαστιανού και την εξουσία του να τις εκδιώξει από την µονή, καθώς και να διαχειρίζεται την κινητή και ακίνητη της περιουσία, µε την αιτιολογία ότι δεν τον αναγνώρισαν. Ισχυρίστηκαν ότι η εκλογή και χειροτονία του έγινε κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας τους, των Ιερών Κανόνων και των παραδόσεων της Κυπριακής Εκκλησίας. Πρωτοδίκως, το 2015, η αγωγή που κίνησαν οι εν λόγω µοναχές, απορρίφθηκε αφού το δικαστήριο έκρινε ότι η εκλογή του Σεβαστιανού ήταν νόµιµη. Ασκήθηκε έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης, ήτοι η Πολιτική Έφεση 9/2016. Στο µεσοδιάστηµα, µέχρι και σήµερα, 2 από τις µοναχές απεβίωσαν, ενώ οι εναποµείνασες είναι µεγάλης ηλικίας και µε προβλήµατα υγείας.
Οι δικαστικοί τους αγώνες είναι σχεδόν εικοσαετείς και αυτό δεν µπορεί παρά να φανερώνει την αδυναµία του συστήµατος απονοµής δικαιοσύνης να απονείµει δικαιοσύνη έγκαιρα, επιβεβαιώνοντας το αποφθεγµατικό «δικαιοσύνη που αργεί, συνιστά αρνησιδικία». Το Ανώτατο Δικαστήριο, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση και µε αναφορά στο άρθρο 27 του Καταστατικού και στους Ιερούς Κανόνες, αποφάσισε ότι η εκλογή του Σεβαστιανού «κρίνεται αντικαταστατική αφενός και επέµβαση στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας ΓΟΧ Κύπρου αφετέρου» (σελ. 25). Εξέδωσε, παράλληλα, «διάταγµα διατάσσον τον Εφεσίβλητο 1 [Σεβαστιανό] να τερµατίσει την παράνοµη επέµβαση στα ακίνητα της Μονής» καθώς και διάταγµα διατάσσον τις εφεσίβλητες «1-20 να παύσουν να εµποδίζουν τις εφεσείουσες 2 και 3 [εναποµείνασες µοναχές] να διαµένουν στην µονή και στην κατοχή και χρήση της ακινήτου περιουσίας της Μονής». Στην δε 143/2020, ενάγοντες ήταν ο νόµιµος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Παρθένιος καθώς και διάφοροι άλλοι ναοί της εν λόγω Εκκλησίας, οι οποίοι κατέφυγαν στο Δικαστήριο όταν ο εν λόγω Σεβαστιανός Σταύρου, επικαλούµενος την ιδιότητα του δήθεν Μητροπολίτη Κιτίου των ΓΟΧ, δηµιούργησε θρησκευτικό οργανισµό επ᾽ ονόµατί του και ενέγραψε σε αυτόν όλη την ακίνητη περιουσία των ναών αυτών. Ο ναοί, κατέφυγαν και αυτοί στο δικαστήριο, αµφισβητώντας την εκλογή και χειροτονία του Σεβαστιανού Σταύρου και, συνεπώς, την εξουσία του να διαχειρίζεται την περιουσία τους. Πρωτόδικα, το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή, λέγοντας ότι η εκλογή του Σεβαστιανού Σταύρου ήταν νόµιµη και ότι αυτός δικαιούται στην εγγραφἠ της περιουσίας.
Ασκήθηκε έφεση, ήτοι η Πολιτική Έφεση 143/2020. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι «[.] η εκλογή του εφεσίβλητου 1 [Σεβαστιανού] ως Μητροπολίτη Κιτίου [.] ήταν αντικαταστατική και µη έγκυρη, η πρωτόδικη απόφαση µε την οποία αποφασίστηκε ότι ο εφεσίβλητος 1 δικαιούται στην επ᾽ ονόµατι του εγγραφή της περιουσίας των εφεσειουσών, παραµερίζεται [.]» και εξέδωσε «απόφαση µε την οποίαν αναγνωρίζεται ότι δικαίωµα χρήσης και κατοχής των επίδικων ακινήτων έχουν οι εφεσείοντες [ο νόµιµος µητροπολίτης και οι ναοί]. Εκδίδεται επίσης διάταγµα ακύρωσης των δηλώσεων µεταβιβάσεως των επίδικων ακινήτων και απαγόρευσης µεταβίβασης τους στον εφεσίβλητο 1 [Σεβαστιανό Σταύρου]». Οι αποφάσεις αυτές είναι τελεσίδικες και το επιστέγασµα σχεδόν εικοσαετών δικαστικών αγώνων. Ευχή και ελπίδα όλων είναι να γίνουν σεβαστές από όλους. Για οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινήσεις, ο γραµµατέας της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου είναι στην διάθεσή σας (99782942). Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου επισυνάπτονται. _______________________________
Εκ της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου ΓΟX
Δημοσιεύτηκε 20 hours ago από τον χρήστη ΚΑΤΑΚΟΜΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ