ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ, Η ΑΙΤΙΑ ΔΥΟ ΣΧΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΓΟΧ ΚΥΠΡΟΥ.

 

ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ, Η ΑΙΤΙΑ ΔΥΟ ΣΧΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΓΟΧ ΚΥΠΡΟΥ. (ΑΠΟ ΤΗΝ "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΟΧ" ΚΥΠΡΟΥ - ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΥΦΟΜΜΑΤΟΣ)
"Ο νεποτισμός ή οικογενειοκρατία είναι το φαινόμενο της διαδοχής ή προβαδίσματος ορισμένων ατόμων για την κάλυψη θέσεων, πολλές φορές σημαντικών ή και κρίσιμων, με αποφασιστικό κριτήριο τη βιολογική, τη συγγενική ή τη στενά φιλική σχέση που έχουν με άλλους. Ο όρος νεποτισμός προέρχεται από τη λατινική λέξη nepos, που σημαίνει "ανεψιός", και πηγάζει από την τακτική των καθολικών παπών και επισκόπων να αναθέτουν σημαντικές θέσεις στα ανήψια τους.
Το φαινόμενο εκδηλώνεται με την παραχώρηση φήμης, θέσεων και αξιωμάτων σε συγγενείς και φίλους. Είναι η εκμετάλλευση από κάποιον του αξιώματος ή της θέσης που κατέχει, για να προωθήσει συγγενικά ή άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του σε θέσεις κι αξιώματα χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια. Παρουσιάζεται πολλές φορές ως αποτέλεσμα εκλογικής διαδικασίας και μπορεί να είναι καταφανώς σκόπιμη ή να καλύπτεται κάτω από ιστορικούς, κοινωνικούς ή οικονομικούς περιορισμούς.
Η πρακτική αυτή εμφανίζεται σε πολλούς τομείς όπως η πολιτική, η θρησκεία, η ψυχαγωγία, ο αθλητισμός και άλλα. Στην έντονή της μορφή σχετίζεται και με τον ρατσισμό και τα φαινόμενα αποκλεισμού, ιδιαίτερα όταν λειτουργεί αρνητικά για πρόσωπα στα οποία δεν καταλογίζεται τίποτε άλλο παρά το γεγονός ότι έτυχε να φέρουν ένα συγκεκριμένο όνομα."
Πηγή: Βικιπαίδεια
Πολύ πριν την κοίμηση του Κιτίου Επιφανίου, το 2005, άρχισαν οι υπόγειες διαδικασίες για ανάδειξη του Σεβαστιανού σε επίσκοπο. Πίσω από όλες τις ενέργειες βρισκόταν το οικογενειακό περιβάλλον του Σεβαστιανού. Προέβαλλαν την ασθένεια και το γήρας του Επιφανίου σαν πρόσχημα για ανάδειξη βοηθού επισκόπου. Ο μόνος άγαμος κληρικός ήταν ο Σεβαστιανός. Το καταστατικό της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου παρέχει το δικαίωμα στον μητροπολίτη να διορίσει βοηθό επίσκοπο. Τα πάντα ετοιμάστηκαν στο παρασκήνιο και κλήθηκαν αρχιερείς από την Ελλάδα για τη χειροτονία Σεβαστιανού, χωρίς να ρωτηθεί κανένας. Τα πάντα δρομολογούνταν μεθοδικά και με πάσα μυστικότητα. Δυστυχώς γι' αυτούς, το μυστικό διέρρευσε την τελευταία στιγμή, όταν η κυρία Ευθυμία Κωτσιοπούλου, μιλώντας τηλεφωνικώς με την πρεσβυτέρα Ιωάννα, εξέφρασε την πρόθεσή της να έρθει στην Κύπρο, για να παραστεί στη χειροτονία Σεβαστιανού!!!
Ο ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ του περιβάλλοντος του Σεβαστιανού ανακόπηκε από την αντίδραση κλήρου και λαού. Ο Κιτίου Επιφάνιος, μπροστά στον κίνδυνο σχίσματος, δίστασε να προχωρήσει στα σχέδια της οικογενειοκρατίας και τουλάχιστον δεν πήρε μαζί του το θανάσιμο αμάρτημα του σχίσματος.
Το 2005, μετά την κοίμηση Επιφανίου, ο νεποτισμός της οικογένειας Σεβαστιανού αναζωπυρώνεται και προχωρά ακάθεκτος.
Σε συνεργασία με το παρασυνοδικό κατεστημένο που περιέβαλλε τη σύνοδο του Νικολάου, κατόρθωσε να φτάσει στο "ποθούμενο" προκαλώντας το σχίσμα Σεβαστιανού. Εφόσον συγκρότησε την οικογενειακή του Εκκλησία, προχώρησε στην ανάδειξη των αδελφών του και των ανιψιών (αδελφότεκνων) του σε παπάδες και δεσποτάδες. Πρόκειται για την ενσάρκωση του νεποτισμού!
Το 2023, αναφύεται ένας άλλος νεποτισμός, αυτός της οικογένειας του πατρός Μιχαήλ και της πρεσβυτέρας Ιωάννας μετά του παρακείμενου και ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο οικογενειακό περιβάλλον είχε μία ιδιαίτερη συμπάθεια στον π. Ευστάθιο Τουρλή, που χρονολογείται εδώ και σαράντα χρόνια. Πάντοτε εξέφραζαν την επιθυμία να φέρουν για δεσπότη στην Κύπρο τον κουμπάρο τους, π. Ευστάθιο.
Μετά τη φυγή του σεβασμιωτάτου Παρθενίου στη Ρουμανία, ο νεποτισμός του συγκεκριμένου οικογενειακού περιβάλλοντος αναπτύχθηκε προς όφελος του Γερασίμου, καθ' υπόδειξη Ευσταθίου, που ήθελε την κυριαρχία στην Εκκλησία της Κύπρου. Ο π. Μιχαήλ, εκμεταλλευόμενος το αξίωμα του ιερέως και πνευματικού, διεύρυνε τον οικογενειακό και οπαδικό του περίγυρο και αγνοώντας τους υπόλοιπους ιερείς και στενούς του συνεργάτες, επέβαλε τον Γεράσιμο με τρόπο που να φαίνεται ότι έγινε νόμιμα, σύμφωνα με το καταστατικό της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου, που δίνει το δικαίωμα στον μητροπολίτη να διορίσει χωρεπίσκοπο. Το καταστατικό όμως προβλέπει διορισμό χωρεπισκόπου από τον μητροπολίτη Κιτίου σε χωρεπισκοπή της μητροπόλεώς του και όχι σε άλλη επισκοπή, όπως αυτή της Τριμυθούντος!!!
Ουσιαστικά δεν διορίστηκε βοηθός επίσκοπος, αλλά αντικαταστάτης του μητροπολίτη που λιποτάκτησε.
Η αλήθεια είναι ότι "μωραίνει Κύριος οὕς βούλεται ἀπολέσαι…"
Ο νεποτισμός της οικογένειας Σεβαστιανού μπορεί να πέτυχε τον στόχο του αλλά χρεώθηκε το σχίσμα του 2007. Το 2022 έχασε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ακριβώς την ίδια κατάληξη θα έχει και ο νεποτισμός του πατρός Μιχαήλ και της πρεσβυτέρας Ιωάννας μετά του ευρύτερου οικογενειακού και οπαδικού τους περιβάλλοντος. Ο Θεός μακροθυμεί αλλά δεν λησμονεί......
Και στις δύο περιπτώσεις, οι ομοιότητες που παρατηρούνται είναι πολλές: χειροτονία και διορισμός χωρίς εκλογές και χωρίς ενημέρωση ποιμνίου ή αποδοχή από το σύνολο του κλήρου, χρήση μητροπόλεων που δεν έχουν ποίμνιο, ανάγκη προβολής στον τύπο και στα κανάλια θεωρώντας ότι αυτό αποδεικνύει την ορθότητα και τους προσδίδει κύρος, προσπάθεια κατάληψης ναών. Πέραν αυτών, ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο γεγονός είναι η στήριξη των παράνομων ενεργειών από άτομα του οικογενειακού κυρίως κύκλου... Για τον λόγο αυτό, αξιώματα και θέσεις-κλειδιά (χειροτονίες, επίτροποι, βοηθοί, κ.λπ.) δίνονται σε άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος... Όσοι στηρίζουν τις παρανομίες, "ανταμείβονται"... Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη ιστορία οικογενειακής υπόθεσης, στην οποία διαφέρουν μόνο τα ονόματα των πρωταγωνιστών και των υποστηρικτών που προέρχονται από τον εκάστοτε οικογενειακό περίγυρο.
Το σχίσμα Σεβαστιανού εδραιώθηκε και δεν υπάρχει περίπτωση διορθώσεώς του. Για το σχίσμα όμως του πατρός Μιχαήλ και της πρεσβυτέρας Ιωάννας μετά των οικείων, συγγενών και οπαδών, που ακόμα να παγιωθεί πλήρως, υπάρχει μία ελπίδα διορθώσεως. Φτάνει να υπάρξουν μερικοί λογικοί άνθρωποι που να φωνάξουν δυνατά «στώμεν καλώς»...
Η εύρυθμη λειτουργία της Εκκλησίας καθορίζεται από Ιερούς Κανόνες και όχι από τις ορέξεις και επιθυμίες των οποιωνδήποτε. Το φαινόμενο του νεποτισμού στην Εκκλησία είναι θεομίσητο, γιατί προωθεί ανθρώπινα συμφέροντα, αγνοώντας το θεόκλητο ή το δημόκλητο προς όφελος του αυτόκλητου και του ετσιθελισμού, παραμερίζοντας προσβλητικά την Κεφαλή της, που είναι ο Χριστός.

Σχόλια

  1. Ο νεποτισμός είναι διαφθορά και αποτελεί γάγγραινα για την Εκκλησία και την κοινωνία ευρύτερα.
    Η κατάχρηση εξουσίας δεν έχει θέση στην Εκκλησία και οι επισκοπές δεν είναι κανενός ιδιοκτησία για να δίνονται σαν "κληρονομιά", αφού δικαίωμα στην εκλογή επισκόπου έχει κλήρος και λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΕΔΕΧΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑΝ ΜΑΣ