Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΥΤΟΙ ΕΝ ΑΡΜΑΣΙΝ ΚΑΙ ΟΥΤΟΙ ΕΝ ΙΠΠΟΙΣ

Επίσκοπος Κηρυκος Εκκλησίας Κατακομβων
«Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις»
Συγκλονιστική η συγγραφέας κ. Μαρία Μουρζά
Ημερομηνία: 21 Μαρ, 2016
Κατηγορία: Καλαμπάκα, Τοπικά
Εκτύπωση Email

Παρουσία πλήθος παρευρισκομένων πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα «Νίτσα Λιάπη» η εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γρηγόρης Γ. Καλύβας , μεταξύ άλλων τόνισε :
«Οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα. Αὐτοὶ συνεποδίσθησαν καὶ ἔπεσαν, ἡμεῖς δὲ ἀνέστημεν καὶ ἀνωρθώθημεν».
Πρόκειται για τον Ψαλμό ιθ που ο μεγάλος Βασιλιάς του Ισραήλ Δαβίδ ανέπεμψε προς τον Θεό βαθύτατα συγκινημένος από την θαυμαστή νίκη κατά των μυριάδων πεζών και ιππέων Σύρριων και Αμωνιτών , που με χιλιάδες πολεμικά άρματα, στρατιά παντοδύναμη και ακατανίκητη , ξεχύθηκε για να πνίξει το Ισραήλ και να κατακλύσει την Παλαιστίνη .
Θα μου πείτε προς τι η συσχέτιση ;
Η χρονική αυτή στιγμή που διερχόμαστε ως χώρα , ως κοινωνία , ως λαός και ως έθνος είναι, χωρίς καμία αμφισβήτηση, καθοριστική και σημαντική για το μέλλον.
Σε μία τέτοια συγκυρία, που διακρίνει κανείς με ευκολία την παρακμιακή κρίση , θα περιμέναμε να υπάρχουν στοιχειώδης πράξεις αντίδρασης , αντίστασης , αυτοάμυνας και αυτοσεβασμού, που θα προερχόταν κατά βάση από την παιδεία , την διανόηση , τους πνευματικούς και πολιτικούς ταγούς , ακουμπώντας στην ιστορία μας , στην μαρτυρική πορεία της Ρωμιοσύνης , στην παράδοση , στην πίστη, στην παλιγγενεσία του 1821, καθώς αυτά πιστεύουμε πρέπει να είναι η δική μας αρματωσιά απέναντι στην προσπάθεια δημιουργίας του πλανητικού πολίτη . Αντ΄ αυτού τι παρατηρούμε ; Παρατηρούμε μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση αποδόμησης των στοιχείων , αξιών και θεσμών εκείνων που συνυφαίνουν την πολιτιστική και πολιτισμική μας ταυτότητα ως έθνους από εγχώριους και εξωτερικούς παράγοντες , που μάλιστα παρουσιάζονται ως σωτήρες μας , και έχουν σημείο αναφοράς το σύστημα της παγκοσμιοποίησης και τις πολιτικές που απορρέουν από το δόγμα της Νέας Τάξης πραγμάτων .
Απόρροια αυτών είναι μια σειρά ενέργειες όπως η ίδρυση έδρας Ισλαμικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο , η νέα κάρτα του πολίτη και οι ηλεκτρονικές ταυτότητες , το Σύμφωνο συμβίωσης , η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία , ο λεγόμενος διάλογος των δύο Χριστιανικών εκκλησιών (βλέπε Μεγάλη Σύνοδος) , οι μεταναστατευτικές ροές και μια σειρά άλλα θέματα που μόνο αθώα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν .
Ούτως εχόντων είναι η ώρα της ατομικής και συλλογικής ομολογίας για την υπεράσπιση της πατρίδας , της πίστης , της Ορθοδοξίας , των αξιών του Ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσης .
Μια τέτοια φωνή θεωρούμε ότι είναι η σημερινή μας καλεσμένη , η γνωστή συγγραφέας κυρία Μαρία Μουρζά , η οποία απαντώντας στους σημερινούς καιρούς και στους δήθεν σωτήρες μας γράφει στο βιβλίο της με τίτλο «Σε καιρούς χαλεπούς» : «…Οἱ σωτῆρες…» μας» , λέει , «…δὲν ξέρουν ὅτι γιὰ μᾶς τὸ χῶμα ἔχει φωνή. Γιὰ μᾶς τὸ χῶμα ἔχει ψυχή… Μιλάει… Κλαίει… Ἐξιστορεῖ τὴν ἀληθινή μας ἱστορία Ἐξιστορεῖ πῶς γίναν τὰ βουνὰ καὶ πῶς μεῖναν ἀδούλωτα. Μὲ πόσα δάκρυα καὶ μὲ πόσα αἵματα!
Οἱ «σωτῆρες» μας δὲν ξέρουν ὅτι τὰ δικά μας χώματα εἶναι ζωντανά. Φυλᾶνε κατακόμβες, κρησφύγετα, κρυφὰ σχολειά, τόπους λατρείας, βημόθυρα, θεμέλιους λίθους ναῶν, ἀνώνυμους ἥρωες, ἀνώνυμους μάρτυρες, ἅγια σώματα ποὺ μυροβλύζουν, ἅγια λείψανα ποὺ θεραπεύουν. Ἐμεῖς δὲν τὰ λέμε χώματα αὐτά. Τὰ λέμε Προζύμι! Κυρία Μουρζά ,θεωρούμε ποια ότι αποτελείτε μέρος της πνευματικής μας καθοδήγησης και με πολύ μεγάλη χαρά θα σας ακούσουμε .
Καταλυτική η κυρία Μουζά
Στην ομιλία της η κυρία Μουρζά τόνισε μεταξύ άλλων ότι η χώρα βρίσκεται σε προκατασκευασμένα αδιέξοδα αλλά οι εξωτερικοί εχθροί αν και υπαρκτοί δεν είναι το πρόβλημα . Το θέμα είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους εσωτερικούς εχθρούς .
«…Μας λένε να επιλέξουμε Χριστό ή Χρυσό και εμείς επιλέγουμε χρυσό γυρίζοντας την πλάτη στον Χριστό γι΄ αυτό και σιγά – σιγά τα καταργούμε όλα . Το Άγιον όρος που πιστεύει στον Χριστό δεν έπαθε ποτέ τίποτα και κινδυνεύει σήμερα από τους Χριστιανούς ….».
«…Νοσούμε βαθειά δυστυχώς , χάσαμε την πίστη , χάσαμε την άγκυρα , χάσαμε την ελπίδα η οποία υπάρχει και είναι η επιστροφή στις ρίζες μας , στις καρδιές των ανθρώπων που πιστεύουν στον Χριστό και στην Εκκλησία , στην μετάνοια των απλών ανθρώπων …. Η σωτηρία βρίσκεται στο καράβι του Χριστού , στην Εκκλησία , που όσα κύματα και όσες θύελλες κι΄ αν το χτυπούν , δεν καταποντίζεται . Στην Εκκλησία , στο μεγάλο νοσοκομείο στο οποίο μπαίνεις άρρωστος και βγαίνεις υγιής . Μπαίνεις διώκτης και βγαίνεις απόστολος , όπως ο Παύλος . Μπαίνεις αμαρτωλός και βγαίνεις άγιος .
Το πρόβλημά μας δεν είναι οι οφειλές των δανείων αλλά η οφειλή των δακρύων μας …. Έτσι παραγράφονται όλα τα χρέη : Με δάκρυα . Δεν είναι που αλώσανε την ψυχή μας . Είναι που την παραδώσαμε μόνοι μας .
Ο εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός…» , τόνισε η κυρία Μουρζά .
Παρευρισκόμενοι
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο προηγούμενος Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Αναστασίου , η Ηγουμένη Ι.Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων Χριστονύμφη Μπαντέκα , μέλη της αδελφότητας της Μονής , η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ευαγγελία Μπαντέκα , ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Σακελλαρίου , ο πρόεδρος Καστρακίου Περικλής Γιάννης , ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Καλαμπάκας Γιώργος Γιαννάκος , ο επίτιμος αρχηγός Γ.Ε.Σ στρατηγός κ. Τσέλιος , ο στρατηγός ε.α κ. Γιώργος Βασιλείου , ο πρόεδρος της Τράπεζας Θεσσαλίας Αναστάσιος Λάππας , ο πρώην Αντιδήμαρχος Θοδ. Αλέκος , εκπρόσωποι Πολιτιστικών φορέων , ο συγγραφέας και λογοτέχνης Γρηγόρης Κατσικάς – ΣΤΑΓΕΑΣ ,οι συγγραφείς Λία Αλεξίου και Χαρούλα Παρώνη , κ.α .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ