ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Μέγα έργον η Ιεραποστολή.
Η ιεραποστολή όμως δεν είναι έργον μόνον των ιεροκηρύκων και ιερέων. Είναι καθήκον όλων των Χριστιανών.
Στα σημερινά προπάντων χρόνια όπου η Αθεΐα και αι Αιρέσεις επιτίθενται με όλα τα μέσα κατά της ορθοδοξίας, όλοι οι ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι υποχρεωμένοι να λάβουν μέρος στον πόλεμον αυτόν. Να γίνουν ιεραπόστολοι. ΝΑ φέρουν το φως της πίστεως παντού.
Είναι πόλεμος πνευματικός που αποσκοπεί στην σωτηρία ψυχών. διότι πολλοί από ημάς είμαστε κατ' όνομα μόνον Χριστιανοί και μέσα στην τόση αδιαφορία και άγνοιά μας εύκολα πέφτουμε στα δίκτυα των εχθρών της ορθοδόξου Πίστεώς μας, με αποτέλεσμα α κολαζώμαστε.
Γι' αυτό όσοι είναι συνδεδεμένοι με την Πίστιν - άνδρες, γυναίκες, παιδιά - έχουν ιεράν υποχρέωσιν να βοηθήσουν στο θεάρεστο αυτό έργο. Ο Κύριος θα συμπολεμή μαζί μας. Ας μη φοβηθούμε τους κινδύνους και τις δυσκολίες.
Ας μη ζητούμε να γίνουμε τέλειοι ιεροκήρυκες για να μιλήσουμε για τον Χριστό. Και οι απλοί Χριστιανοί πολλά μπορούν να προσφέρουν, μελετώντας, Αγίαν Γραφήν και Ορθόδοξα Χριστιανικά βιβλία, αλλά προπάντων με την Ορθόδοξη Χριστιανική ζωή μας.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει:
Κανείς Χριστιανός δεν θα σωθεί, αν δεν βοηθήσει να σωθούν και οι άλλοι, και ότι και ένας μόνο χριστιανός, εάν έχει ζήλον και φλόγα μπορεί να κάμει χριστιανικήν μία ολόκληρη ειδωλολατρική πόλη. Να η δύναμη του παραδείγματός μας.
Γι' αυτό ας προσπαθούμε να διορθώνουμε τον εαυτόν μας. Ουδείς αναμάρτητος (ούτε ακόμα και αυτοί οι Άγιοι) παρά μόνον ο Κύριος. Όλοι αμαρτάνουμε και έχουμε ανάγκη διορθώσεως. Εάν εμείς διορθώνουμε το παράδειγμά μας θα παρακινήσει και άλλους.
Πολλοί είναι οι τρόποι της Ιεραποστολής:
Ας προσφέρουμε με ταπείνωση και καλοσύνη Ορθόδοξα Χριστιανικά έντυπα, περιοδικά. Το να χαρίσουμε ένα Ορθόδοξο χριστιανικό βιβλίο είναι μια καλή ελεημοσύνη για φτωχούς και πλουσίους.
Πλούσιοι και φτωχοί φροντίζουν για το σώμα, για την ψυχή όμως είναι αδιάφοροι.
Μην ξεχνούμε και το χωριό που γεννηθήκαμε. Ας χαρίσουμε Ορθόδοξα Χριστιανικά Βιβλία. Γίνεται έτσι μια ωφέλιμη δανειστική βιβλιοθήκη.
Στην εξοχή, στα λουτρά, στις εκδρομές, μπορεί να γίνει ιεραποστολή, αρκεί να υπάρχει ζήλος ιεραποστολικός, αρκεί να υπάρχει αγάπη προς τον Θεό.
Στα Νοσοκομεία, στις Κλινικές γίνεται επίσκεψις και ιεραποστολή, δωρίζονται Ορθόδοξα έντυπα, μικρά βιβλία, εικονίτσες... Και ο κάθε ασθενής όταν θεραπευθεί και πάει σπίτι του και στο χωριό του, ας γίνει κι αυτός ένας μικρός ιεραπόστολος.
Στις συζητήσεις μας με άλλους ας αναφέρουμε κάτι για την Πίστη μας. Γίνεται έτσι αφορμή να γνωρίσουν την αλήθεια του Ευαγγελίου συνάνθρωποί μας. Αντί να συζητούμε κοσμικά και ανώφελα ή και βλαβερά πράγματα, τους λέμε λόγια Θεού. Ας τους λέμε ότι:
Ημείς οι Ορθόδοξοι λατρεύουμε την Αγία Τριάδα (Πατέρα, Υιόν και Άγιον Πνεύμα), λατρεύουμε τον Υιόν και Λόγον του Θεού Πατρός, ήτοι τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, προσκυνούμε τα Άγια Πάθη Του και την εκ νεκρών Ανάστασίν Του.
Ευλαβούμαστε την αειπάρθενον Θεοτόκον και μητέρα του Κυρίου, την Παναγίαν μας, και τιμούμε τους Αγίους.
Παραδεχόμαστε τα 7 Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας και ό,τι εθέσπισαν αι Άγιαι 7 Οικουμενικαί Σύνοδοι των Θεοφόρων Πατέρων τη επιφοιτήσει του Αγίου Πνεύματος και με βάσιν πάντοτε την Αγίαν Γραφήν.
Προσκυνούμε τας σεπτάς Εικόνας του Κυρίου, της Θεοτόκου, των Αγίων. Ομολογούμε έτσι την ενανθρώπηση του Κυρίου και τους αγώνας και τα μαρτύρια των Αγίων. Τις εικόνες προσκυνούμε όχι λατρευτικώς, αλλά τιμητικώς. η τιμή μεταβαίνει στο εικονιζόμενον πρόσωπον.
Θα τους λέμε ακόμη, ότι μένουμε πιστοί και αφοσιωμένοι στην Γνησία Ορθοδοξία, την οποίαδιαφυλάσσει η Γνησία Ορθόδοξος Εκκλησία, από την οποία απεσχίσθει η νεοημερολογιτική, και ότι μόνο μέσα στην Ορθοδοξία την αληθινή σωζόμεθα και όχι στις αιρέσεις και στα σχίσματα, όπως πιστεύουν οι αιρετικοί οικουμενισταί.
Ας προσέξουμε όμως και κάτι άλλο. Να αποφεύγουμε μεγάλες συζητήσεις με αιρετικούς, διότι δεν είμαστε όλοι Θεολόγοι και οι αιρετικοί, οι οποίοιπαίρνουν εντολή από τις οργανώσεις τους να μας μπερδεύουν, αναφέρουν μερικές ξεκάρφωτες φράσεις της Αγίας Γραφής που δεν έχουν ποτέ την σημασία που αυτοί δίνουν, όπως συνήθως κάμνουν οι αντίχριστοι Χιλιασταί.
Θα τους πούμε τελικώς ότι ημείς οι Ορθόδοξοι πιστεύουμε σε ό,τι διδάσκει η μητέρα Εκκλησία μας που θέλει την σωτηρία μας και ότι οι αιρετικοί και αντίχριστοι θέλουν να μας κολάσουν, να μας παραπλανήσουν όπως ο όφις τους πρωτόπλαστους.
Η εσωτερική ιεραποστολή είναι ευκολώτερη. Είναι ιεραποστολή προς τους γύρω μας, προς τους οικείους μας, το περιβάλλον μας.
Υπάρχουν ιεραπόστολοι σε μακρυνές χώρες, που υποφέρουν τα πάνδεινα κι όμως εξακολουθούν την ιεραποστολήν προς εκχριστιανισμόν και σωτηρίαν αθανάτων ψυχών.
Οι καρδιές των ανθρώπων είναι σήμερα παγωμένες από τις υλιστικές και Αντίχριστες θεωρίες. Ανόρεχτα, ακούν για τον Χριστό, δεν διψούν την σωτηρία τους. Γι' αυτό χρειάζεται πάθος ιεραποστολής.
Με καλωσύνη και ευγένεια θα επιμείνουμε στην ιεραποστολή. Γύρω μας βασιλεύει ψυχικός θάνατος. Ας μη αδρανούμε. Διότι είναι θεία εντολή, είναι αποστολική προσταγή: "Μηδείς το εαυτού ζητείτω, αλλά το του ετέρου έκαστος''. Να μην ενδιαφερώμαστε μόνο για το δικό μας συμφέρον, αλλά και δια το συμφέρον - την σωτηρίαν του άλλου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΝΙΚΟΛΑΙΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΟΣΙΩΤΑΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑ ΤΟ " ΒΑΠΤΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ